Senapsgriljerad lax med gurksås

Senapsgriljerad lax med gurksås
Foto: Susanne Hallmann

Senapsgriljerad lax med gurksås

55

11 steg att laga

13 ingredienser

30 min

Ganska mild rätt som blir hetare med bara dijonsenap. Idealisk vardagsmat eftersom de flesta redan har ingredienserna hemma. /Paula - Receptet är från kokboken Lax – från vardag till lyx.

Läs mer om boken och kolla in fler recept från

Lax – från vardag till lyx


Ingredienser

portioner4 portioner

lax

  • 500-600 g laxfilé utan skinn
  • 1 msk smör
  • 1-2 msk söt senap
  • 1-2 msk dijonsenap
  • 0,5 dl ströbröd

Gurksås

  • 1 gurka, finhackad
  • 2 dl crème fraîche
  • salt (efter smak)
  • örtsalt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 2-3 msk gräslök, hackad

Serveras med

  • sallad
  • citron

Gör så här

  1. Sås
    Börja med såsen.
  2. Hacka gurkan och mixa den med crème fraiche.
  3. Salta och peppra.
  4. Lägg sedan i den finhackade gräslöken.
  5. Ställ svalt.
  6. Lax
    Värm ugnen till 225 grader.
  7. Smörj en ugnsfast form och lägg i laxbiten.
  8. Rör ihop senapssorterna och bred över laxen.
  9. Strö över ströbröd.
  10. Baka i ugn ca 20 minuter. Använd gärna en stektermometer och stick in mitt i fisken. Laxen är färdig vid 50 grader.
  11. Dekorera laxen med grönsallad och citronklyftor och servera såsen i en skål vid sidan om.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Cervera header julklappstips

11 klassiska julklappar för alla smaker

Tips!

Läs mer