Laxgryta med vin

30 min
4
Laxgryta med vin
Foto: Susanne Hallmann

Vardagsgryta som förstärks smakmässigt av goda färska örter. Slösa med dessa då rätten inte har så mycket färg i sig. /Paula - Receptet är från kokboken Lax - från vardag till lyx.

Läs mer om boken och kolla in fler recept från

Lax – från vardag till lyx


25 april 2011
30 min
4

Du behöver

  • g laxfilé utan skinn
  • 8 st potatisar
  • 1 st gul lök
  • 2 st salladslökar
  • smör till stekning
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 100 g mascarpone
  • 0,5 dl örter, t ex salvia, timjan, dragon, persilja eller oregano, finhackade
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak
  • Örter till dekoration

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen ca 20 minuter tills den är mjuk.
  2. Häll av vattnet, lägg hushållspapper över kastrullen och lägg på locket så att potatisen inte blir vattnig.
  3. Hacka gul lök, skiva salladslöken och fräs i smör i en kastrull.
  4. Pressa i vitlöken.
  5. Häll på vinet.
  6. Dela laxen i bitar, lägg ned den i kastrullen och låt den sjuda ca 10 minuter tills den känns färdig.
  7. Lyft försiktigt upp laxen och lägg den på ett varmt fat.
  8. Blanda ner färskost och hackade örter i kastrullen och smaka av med salt och peppar.
  9. Häll såsen över laxen och pressa potatisen i en hög vid sidan om.
Kommentera receptet

Fler goda recept