Laxgryta med curry

32 röster
30 min
4

Laxgryta som vinner på att lagas i förväg så att alla smaker får komma till sin rätt. Var generös med räkor så blir den ännu godare. Smaka dig fram till lagom mängd grön currypasta, den är stark! Recept från kokboken Lax - från vardag till lyx.

30 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 500 g laxfilé utan skinn
  • 1 purjolök, stor
  • 2 gula lökar
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 röd paprika
  • smör, till stekning
  • 1-2 msk grön currypasta
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl vitt vin
  • 1 msk fiskfond
  • 1-2 dl vatten
  • 10-15 skalade räkor
  • salt
  • peppar
  • 0,5 kruka bladpersilja till dekoration

Serveras med

  • ris (eller nudlar)

Gör så här

  1. Ansa purjolöken och skär den i mindre bitar.
  2. Hacka lök och vitlök.
  3. Strimla paprikan.
  4. Fräs lök och paprika i lite smör i en stor kastrull eller traktörpanna.
  5. Tillsätt currypasta, grädde, vin, fond och vatten.
  6. Låt småkoka under lock ca 10 minuter.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Dela laxen i fyra bitar, lägg ned dem i grytan och sjud i ca 8 minuter.
  9. Lägg i räkorna sist, de ska inte koka.
  10. Dekorera med stora persiljeblad.
  11. Servera grytan med ris eller nudlar.
23 april 2011