Skölj potatisen och skär den i halvor eller klyftor beroende på storlek. Lägg i en ugnsform eller på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö på timjan, rosmarin, oregano, salt och peppar. Blanda ordentligt.
Rosta i ugnen i 30–35 minuter, tills potatisen är gyllene och krispig i kanterna. Vänd runt potatisen efter halva tiden.
Lägg laxfilén i en ugnsform med skinnsidan nedåt. Salta lätt.
Blanda panko, parmesan, basilika, vitlök och olivolja i en skål. Krydda med nymalen svartpeppar. Fördela blandningen jämnt över laxen och tryck till så att paneringen fäster.
När potatisen har ca 15 minuter kvar i ugnen, sätt in laxen. Tillaga i 12–15 minuter till innertemperaturen är 40 grader och paneringen gyllene och frasig. Låt fisken vila några minuter så att temperaturen stiger till 42–45 grader.
Festaostkräm
Smula fetaosten i en skål. Tillsätt crème fraiche och citronskal.
Mixa till en slät kräm med stavmixer, eller mosa med gaffel för en grövre konsistens. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Servering
Toppa laxen med färsk basilika och servera med potatis, fetaostkräm och citronklyftor. En fräsch grönsallad passar också fint till.