Osso buco av fläsklägg

Osso buco av fläsklägg
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Osso buco av fläsklägg

21 ingredienser

I Italien tillagas osso buco traditionellt av kalvlägg. Med fina köttiga bitar av färsk fläsklägg blir detta precis lika gott. Be om hjälp i butiken, benen måste sågas i köttdisken. Osso bucon serveras med en ljuvligt doftande saffransrisotto och gremolata.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg fläsklägg, i skivor
  • vetemjöl, till panering
  • olivolja, att steka i
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1-1,5 dl vitt vin
  • salt
  • svartpeppar

Saffransrisotto:

  • 4 dl avorioris
  • 1 gul lök
  • 50 g smör
  • 1,25 l hönsbuljong
  • ev 2,5 dl vitt vin
  • salt
  • svartpeppar

Gremolata:

  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 citron
  • 2 msk persilja, hackad

Gör så här

  1. Osso bucon: Häll upp lite vetemjöl på ett fat och panera fläskskivorna i mjölet. Stek skivorna i olja och lägg över i en gryta. Skala och hacka lök, vitlök och morötter. Tillsätt detta när allt kött är brynt. Häll på vin, krossade tomater och tomatpuré. Mängden beror på kastrullen och köttets omfång, men det ska täcka bitarna. Späd med vatten om det inte räcker. Täck med lock, koka upp och låt grytan puttra på svag värme i 1-2 timmar beroende på bitarnas tjocklek och hur mört köttet är. Rör om med träsked i bottnen lite då och då, så det inte bränner vid. Krydda den färdiga grytan med salt och peppar.
  2. Risotto: Finhacka den gula löken och låt den långsamt svettas med smöret. Tillsätt ris och saffran och låt det blandas ett par minuter med smör och lök. Häll sedan i buljongen i omgångar. Risotton ska röras, helst hela tiden, och nästan koka torr innan nästa skvätt hälls på. Eventuellt kan 1 –1 1/2 dl vin tillsättas. Det hela är klart på 18-20 minuter, och det är inte säkert att riset behövt all buljong. Riset ska vara mjukt och krämigt med tuggmotstånd. Krydda med den nyrivna parmesanosten, salt och peppar.
  3. Gremolata:. Tvätta och riv det gula skalet på citronen. Skala och hacka vitlöksklyftorna och hacka persiljan. Blanda samman citronskal, vitlök och persilja. Gremolatan ger en extra färg- och smakdimension osso bucon. Tillsammans med den sammetslena och vackert gulfärgade risotton är detta smaker och färger som "gifter sig" väldigt bra.