• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Äppelpaj

Äppelpaj
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Bengt Sjöström
Bengt Sjöström

Äppelpaj

7 steg att laga

7 ingredienser

40 min

Gör paj på äpplen! Enklare än så här kan det knappast bli.

Ingredienser

portioner6 portioner

Pajdeg:

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,25 dl strösocker
  • 100 g smör (eller margarin)

Fyllning:

  • 5 fasta syrliga äpple
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk glass (eller vaniljsås, till servering)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda de torra ingredienserna till pajdegen.
  3. Arbeta sen in matfettet i mjölet och nyp ihop till en deg.
  4. Skölj, skala och kärna ur äpplena. Dela dem i bitar, cirka 1 x 1 centimeter.
  5. Smörj en ugnssäker form och lägg ner äpplena i den. Strö över socker och kanel och blanda runt.
  6. Täck äpplena med degen och sätt in formen i ugnen. Grädda i 225 grader i cirka 25 minuter, tills pajen är gyllenbrun.
  7. Servera med glass eller vaniljsås.