Citron-linguine

Nigella Lawson

Citron-linguine

8 ingredienser

Ingredienser

portioner
 • 750 g linguine (bredare än spagetti men tunnare än tagliatelle)
 • 2 äggulor
 • 1,5 dl vispgrädde
 • 1,5 dl parmesanost, nyriven
 • 1 citron, det rivna skalet
 • 0,5 citron, juicen
 • smör
 • bladpersilja, färsk

Gör så här

 1. Fyll din allra största kastrull med vatten och koka upp. (Ska du ha vännerna på lunch, se till att vattnet är på väg att koka innan de kommer, annars slutar det med att du hänger över spisen och väntar på att grytan ska koka medan din snabba lunch blir allt senare…)
 2. Jag brukar vänta med att salta tills vattnet kokar upp en andra gång. Men hur du än gör, var generös med salt. Italienarna brukar säga att pastavattnet ska vara lika salt som Medelhavet.
 3. När vattnet bubblar riktigt vilt lägger du i pastan. Jag lägger ofta på locket tills det kokar upp igen, men vänd inte ryggen till, det går snabbt. När du tagit av locket, rör om ordentligt så att pastan inte klibbar ihop.
 4. Sätt tiduret på en minut mindre än det står på pastapaketet och gör såsen:
 5. Vispa upp äggulorna något och blanda med vispgrädde, parmesan, citronskal och citronsaft. Vispa ihop med en gaffel. Det behöver inte bli pösigt, bara väl blandat. Smaka av och tillsätt lite mer citronsaft om du vill.
 6. Under tiden, kolla om pastan är på väg att bli klar.
 7. Jag föreslår att du håller dig vid spisen så du inte missar rätt tidpunkt. Men ha inte för bråttom – pastan ska visst vara al dente, men det händer att den ambitiöse i stället kokar den för lite. Linguine blir inte så lätt överkokt. Vanlig spaghetti eller tagliatelle duger bra om du inte hittar linguine.
 8. Så snart pastan verkar klar, häll av och spara en mugg full av kokvattnet, låt pastan rinna av och häll tillbaka den i kastullen, som du tagit av plattan, eller i en varm serveringsskål. I med smöret och rör om ordentligt, så varje pastastrå blir glansigt. Ta mer smör om du vill, det ger bara mer smak och bättre konsistens.
 9. När pastan är blank av smör, blanda i såsen och rör om väl. Häll i lite av kokvattnet om det verkar lite torrt (bara ett par teskedar eller så, du vill inte ha en blöt massa, och bara när du är säker på att såsen är väl blandad med pastan.)
 10. Riv över lite extra ost och strö över grovt klippt bladpersilja och servera NU!