Brysselkål med kastanjer, pancetta och persilja

Nigella Lawson

Brysselkål med kastanjer, pancetta och persilja

7 ingredienser

Ingredienser

portioner
 • 1 kg brysselkål
 • 250 g pancetta, utan svål skuren i tärningar på 1 cm
 • 1 msk olja
 • 30 g smör
 • 250 g konserverade kastanjer
 • 4 msk marsalavin
 • 1 knippe persilja, finhackad

Gör så här

 1. Putsa brysselkålen och skär ett kryss i botten på var och en eller gör åtminstone ett jack, det är kanske inte nödvändigt men jag gör det vanemässigt. Lägg den sedan i en stor kastrull kokande, lättsaltat vatten och koka tills den börjar bli mjuk men fortfarande har ett visst tuggmotstånd, cirka 5 minuter. Skopa upp en ur kastrullen och smaka för att vara säker. Bränn dig bara inte på tungan.
 2. Under tiden tar du en gryta stor nog att rymma alltsammans (alternativt häller du vattnet av brysselkålen och använder den kastrullen) och fräser pancettatärningarna i oljan (låt svålen steka med så blir det mera stekfett och lite saltare smak) tills de är guldbruna knapriga, men inte så genomstekta att de är torra.
 3. Lägg i smör och kastanjer och bearbeta kastanjerna lite lätt med en träsked eller trägaffel så att de blir lite söndriga. När de är genomvarma ökar du värmen, häller i vinet och låter det bubbla friskt ihop med pancettafettet och kastanjesmöret tills såsen får en gudomlig sirapskonsistens.
 4. Lägg i brysselkålen tillsammans med hälften av persiljehacket och rör om ordentligt. Dra några rejäla varv på pepparkvarnen ? salt behövs nog inte med tanke på pancettan, men smaka och känn efter.
 5. Lägg upp det hela på varmt serveringsfat och dekorera med resten av persiljan.
 6. Tips
 7. Om du inte får tag i pancetta går det givetvis lika bra med bacon. Klipp sönder den och stek den i lite mera olja än vad som behövs till pancettan.
 8. Fastän jag älskar den här brysselkålen hoppas jag alltid att det ska bli lite över till nästa dag, eftersom en av mina favoriträtter är ugnsgratäng på överbliven potatis, brysselkål och palsternacka, förstärkt med salladslök och ett ägg och kanske lite hackad röd chili ovanpå. Man kan också värma upp den kalla brysselkålen i lite grönsaks -eller hönsbuljong (jag föredrar höns, särskilt som fläsket i reden har gjort detta till icke-vegetarisk rätt) tillsammans med en näve frysta ärter, och sedan mixa det väl och få en härlig liten soppa.