Moussetårta med mango och kokos

Moussetårta med mango och kokos
Foto: TV4
Johanna Viberg
Johanna Viberg

Moussetårta med mango och kokos

Av: Johanna Viberg

Från: Det stora tårtslaget

23 ingredienser

Denna toalettårta smakar allt annat än avlopp. Vaniljdoftande tårtbottnar fylls med mangomousse och kokosmousse samt spacklas med marängsmörkräm.

Ingredienser

Tårtbotten

  • 270 g vetemjöl
  • 450 g strösocker
  • 135 g potatismjöl
  • 9 g bikarbonat
  • 6 g bakpulver
  • 7 g salt
  • 90 g neutral olja
  • 550 g mjölk, varm
  • 3 ägg
  • 2 tsk vaniljextrakt

Mangomousse

  • 2 mango (mogna)
  • 1 dl strösocker
  • 4 gelatinblad
  • ca 0,25-0,5 citron, färskpressad saft
  • 3 dl vispgrädde

Kokosmousse

  • 2 dl crème fraîche
  • 0,75-1 dl strösocker
  • 2 dl kokos
  • 1 dl vispgrädde

Marängsmörkräm

  • 3 äggvitor
  • 250 g strösocker
  • 350 g smör
  • 2 tsk vaniljsocker

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 180 grader (ej varmluft). Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  2. Sikta ned alla torra ingredienser i en bunke och blanda väl. Tillsätt övriga ingredienser och vispa med elvisp i ett par minuter.
  3. Häll smeten i formen och grädda långt ned i ugnen i ca 20-30 min. Kakan skall kännas kladdig men provstickan ska komma ut torr. Låt kakan svalna innan du skär ut de delar du vill ha.

Mangomousse

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dem svälla några minuter.
  2. Skala, kärna ur och mixa mangofrukterna till en slät puré. Jag använde en stavmixer till detta. Sila mangopurén genom en sil för ett ännu slätare resultat.
  3. Tillsätt socker och lite pressad citron i purén. Smaka av. Vill du ha en sötare mousse tar du i mer socker, vill du ha en syrligare mousse tar du lite extra citron.
  4. Värm upp hälften av purén och gelatinbladen i en kastrull tills gelatinet smält helt. Låt sedan detta svalna lite (inte för länge så det hinner stelna till).
  5. Blanda ned den avsvalnade purén i den kalla purén.
  6. Vispa grädden ganska fast och rör ned den i mangopurén. Låt moussen stå ett par timmar, gärna över natten, i kylskåpet innan du fyller tårtan.

Kokosmousse

  1. Vispa crème fraichen tills den blir fluffig. Detta kan ta ett tag med elvisp, i köksmaskin går det på några minuter. Först blir crème fraichen rinnig och sedan fast, så håll ut.
  2. Tillsätt socker och kokos. Börja med 0,75 dl socker och smaka av om du är nöjd eller vill ha den sötare.
  3. Ställ in blandningen i kylen i några timmar, gärna över natten, så hinner kokosen svälla och avge mer smak.
  4. Vispa grädden ganska fast och rör sedan ned den i kokosblandningen.

Marängsmörkräm

  1. Värm äggvitor och socker i en rostfri skål över ett vattenbad. Rör nu och då med en handvisp. Dra av plattan när du ser att sockret har smält, då är smeten ca 65 grader. Vispa med elvisp eller assistent tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt sedan rumsvarmt smör lite i taget när marängen är sval. Vispa sedan tills den är helt kall.

Montering

  1. Varva botten med fyllningar och klä in den färdigfyllda tårtan med plastfolie. Ställ in i kylen ett par timmar, gärna över natten, och spackla och klä den med marsipan eller sockerpasta på serveringsdagen.