Double chocolate cupcakes med havssalt

POPULÄRT
Double chocolate cupcakes med havssalt
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Double chocolate cupcakes med havssalt

230

7 steg att laga

16 ingredienser

1 h

Ljuvliga cupcakes med chokladsmak både i muffins och frosting. Lite havssalt på toppen är pricken över i:et.

Ingredienser

portioner12 st

Cupcakes

  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 3 g bakpulver [0,5 tsk]
  • 5 g bikarbonat [1 tsk]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 3 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 60 g kakao [1,5 dl]
  • 55 g ägg [1 st]
  • 120 g olja [1 dl + 2 msk]
  • 225 g vatten, hett [2,25 dl]

Chokladfrosting

  • 200 g mörk choklad 70 %
  • 300 g osaltat smör, rumstempererat
  • 150 g florsocker [2,5 dl]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 2 g salt [0,25 tsk]
  • ev flingsalt, att strö över

Gör så här

  1. Cupcakes
    Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke. Vispa samman ägg och olja lite lätt i en annan bunke.
  3. Vänd ner de torra ingredienserna med en slickepott. Tillsätt lite i taget av hett vatten och blanda till en slät smet.
  4. Lägg cupcakeformar i en cupcakeplåt. Fyll formarna till 3/4 med smet och grädda mitt i ugnen i 17–18 minuter. Prova med sticka att cupcakesen är genomgräddade, låt svalna helt.
  5. Chokladfrosting
    Hacka choklad och smält försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna till ljummen temperatur.
  6. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och salt fluffigt i en bunke. Om frostingen känns för lös kan den stå i kylen i 10 minuter och stelna till lite.
  7. Spritsa frosting på varje cupcake och strö över flingsalt om du vill.
TIPS!
läs mer
Pasta med mangold, parmesan och valnötter

Laga mat på nyårsresterna

Ta tillvara på alla rester i kylskåpet - massor av tips!

Läs mer