Toscansk vintergryta med sidfläsk och bönor

koket.se
Toscansk vintergryta med sidfläsk och bönor
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Toscansk vintergryta med sidfläsk och bönor

17 ingredienser

1 h

Mustig gryta med sidfläsk, vita bönor och tomater. Bäst av allt? Den sköter till stor del sig själv.

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 400 g sidfläsk, välj rimmat eller rökt
  • 2 gula lökar (stora)
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 2 morötter (stora)
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1-2 peperoncini
  • 2 förp konserverade körsbärstomater
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • olivolja
  • 130 g kalamataoliver utan kärnor
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • ca 2 dl vatten
  • 760 g färdigkokta stora vita bönor [2 förpackningar]
  • basilika, grovhackad (eller persilja, till servering)
  • parmesanost, riven, till servering

Gör så här

  1. Skär bort svålen från fläsket (men släng det inte utan låt det koka med i grytan) och skär fläsket i grova tärningar.
  2. Hacka lök, vitlök, selleri och morot fint.
  3. Hetta upp en stor och vid kastrull med olivolja och bryn fläsket. Tillsätt lök, peperoncino, selleri och morot och låt fräsa tills löken är mjuk.
  4. Tillsätt tomater och torkade örter och låt koka upp. Sänk värmen, tillsätt vattnet samt salt och peppar och låt koka i ca 40 minuter utan lock. Rör om då och då under tiden.
  5. När det återstår ca 15 minuter av koktiden, häll i de avrunna bönorna.
  6. Tillsätt eventuellt mer vatten om grytan börjar bli för torr. Smaka av med ytterligare salt och peppar och servera med grovhackad basilika samt riven parmesan på toppen. Gott tillsammans med ett härligt bröd, risoni eller annan god pasta.