Knaprig bärpaj

1,5 h
1 paj
Spela video Bärpaj
Foto: TV4

Bärpaj fylld med blåbär och hallon samt mandelcrusttopping och hemmagjord vaniljsås

21 augusti 2012
1,5 h
1 paj

Du behöver

  • 250 g hallon
  • 250 g blåbär
  • ev. lite socker

Pajdeg

  • 1 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl råsocker
  • 1 tsk bakpulver

Mandelcrust

  • 0,5 dl hackad sötmandel
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl solrosfrö
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl havregryn
  • 75 g smör
  • 4 msk honung

Vaniljsås

  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl råsocker
  • 5 äggulor

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till pajdegen och tryck eller kavla ut den i en pajform.
  2. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i ugn på 175 grader i ca 10-12 min.
  3. Blanda ihop mandelcrust toppingen.
  4. Fyll pajskalet med bären, sockra lite om bären är sura.
  5. Smula över mandelcrustet ovanpå bären så att de täcks och kör in pajen i ugnen, ytterligare 20-30 minuter.
  6. Vaniljsås
    Vispa ihop äggulor, mjölk, grädde och socker i en kastrull. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ut de svarta fröna.
  7. Tillsätt frön och resten av vaniljstången i kastrullen och sjud upp allt under ständig omkörning.
  8. Dra av vaniljsåsen från värmen efter första bubblan.
  9. Låt svalna, sila och servera till pajen.
Kommentera receptet

Fler goda recept