Päronkaka med kardemumma

211 röster
Päronkaka med kardemumma
Foto: TV4

Saftig päronkaka med god smak av kardemumma. Lätt att baka, servera ljummen med en klick vaniljglass.

Använd gärna ett saftigt men fast päron, som Kaiser eller Conference.

Visa mer

Du behöver

  • 2 päron, mogna, medelstora
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk äkta vaniljsocker
  • vaniljglass, till servering

Kaksmet

  • 3 ägg, stora
  • 4 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk kardemumma, stött
  • 3 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 25 g smör
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en 24 cm springform.
  2. Kärna ur päronen och skär 1-2 cm bitar. Lägg i en påse med 1 msk strösocker och vaniljsocker - skaka runt påsen. Lägg åt sidan medan du gör smeten.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och poröst.
  4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten.
  5. Bred ut den tjocka smeten i formen. Tryck nu ner päronen i smeten. Fördela små klickar av smör på toppen.
  6. Grädda i ca 45-50 min tills päronen är mjuka och kakan blivit gyllene. Täck med folie om kakan blir för mörk. Servera päronkakan ljummen med vaniljglass!
8 maj 2013
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...