Nöt- och mandelrutor

Nöt- och mandelrutor
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Nöt- och mandelrutor

5 ingredienser

Dessa små kakor med mycket smak är perfekta till en fruktig dessert. Och hoppa absolut inte över rostningen av mandel och nötter – den är helt avgörande för smaken!

1 kaka innehåller: 55 kcal/231 kJ, 3 g fett, 0 g fibrer.

Ingredienser

ca 24 rutor

  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl sötmandel
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 äggvitor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Hetta upp en torr stekpanna. Rosta nötter och mandlar i ett par minuter i stekpannan. Gnugga dem sedan mellan handflatorna så att löst nötskal ramlar bort.
  3. Hacka mandel och nötter och blanda med socker och mjöl. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i nötblandningen.
  4. Bred ut blandningen i ett några millimeter tjockt lager på ett oljat bakplåtspapper.
  5. Grädda i ca 10 minuter. Skär i lagom stora kakbitar, låt svalna och dela sedan.