Hälsinge ostkaka
Hälsinge ostkaka
4 ingredienser
Ingredienser
- 5 l opastöriserad mjölk direkt från bondgården eller 4,5 liter standardmjölk och 0,5 liter vispgrädde
- 1 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 1 msk ostlöpe
Gör så här
- Häll mjölken i en kastrull, men spara 2 dl till redningen.
- Värm till 37 grader.
- Vispa ihop mjölet med ägget och 2 dl mjölk till en klumpfri redning, blanda ner i den varma mjölken.
- Tillsätt ostlöpe och rör mycket sakta i ca. 5 minuter tills det börjar tjockna.
- Ta upp vispen och låt stå en halv timme.
- Skär ett kors i ostmassan med en vass kniv och låt stå ytterligare en halv timme.
- Häll upp ostmassan i ett durkslag och låt rinna av i en timme.
- Smörj en 2 liters form med smör och häll i ostmassan.
- Grädda i ugn på 220 graders värme i 40 minuter eller tills en svart skorpa har bildats.
- Ta ut ostkakan och plocka bort den brända skorpan, sätt tillbaka i ugnen igen och låt få en gyllenbrun färg.
- Låt ostkakan svalna (ostkakan kan med fördel göras dagen innan servering)
- Skär upp ostkakan i skivor och stek i smör, häll på en skvätt grädde och låt koka ihop.
- Servera med hjortronsylt.