Meny
Recept
Kockar
Dryck
TV-program
Play
Hem & Kök
Trädgård
Plus
Kurser
Sök
Öppna menyn för ditt konto
Hälsinge ostkaka
Hälsinge ostkaka
Betyg: 3.75 av 5 (20 röster)
20
Spara
Av:
Magnus Svensson
Från: Den bästa maten
4
ingredienser
Ingredienser
portioner
5 l opastöriserad mjölk direkt från bondgården eller 4,5 liter standardmjölk och 0,5 liter vispgrädde
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk ostlöpe
Lägg i inköpslista
Spara
Gör så här
Öppna matlagningsläget
Häll mjölken i en kastrull, men spara 2 dl till redningen.
Värm till 37 grader.
Vispa ihop mjölet med ägget och 2 dl mjölk till en klumpfri redning, blanda ner i den varma mjölken.
Tillsätt ostlöpe och rör mycket sakta i ca. 5 minuter tills det börjar tjockna.
Ta upp vispen och låt stå en halv timme.
Skär ett kors i ostmassan med en vass kniv och låt stå ytterligare en halv timme.
Häll upp ostmassan i ett durkslag och låt rinna av i en timme.
Smörj en 2 liters form med smör och häll i ostmassan.
Grädda i ugn på 220 graders värme i 40 minuter eller tills en svart skorpa har bildats.
Ta ut ostkakan och plocka bort den brända skorpan, sätt tillbaka i ugnen igen och låt få en gyllenbrun färg.
Låt ostkakan svalna (ostkakan kan med fördel göras dagen innan servering)
Skär upp ostkakan i skivor och stek i smör, häll på en skvätt grädde och låt koka ihop.
Servera med hjortronsylt.
Skapa anteckning
Dela
Skriv ut