Hälsinge ostkaka

Hälsinge ostkaka

Av: Magnus Svensson

Från: Den bästa maten

4 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 5 l opastöriserad mjölk direkt från bondgården eller 4,5 liter standardmjölk och 0,5 liter vispgrädde
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 msk ostlöpe

Gör så här

  1. Häll mjölken i en kastrull, men spara 2 dl till redningen.
  2. Värm till 37 grader.
  3. Vispa ihop mjölet med ägget och 2 dl mjölk till en klumpfri redning, blanda ner i den varma mjölken.
  4. Tillsätt ostlöpe och rör mycket sakta i ca. 5 minuter tills det börjar tjockna.
  5. Ta upp vispen och låt stå en halv timme.
  6. Skär ett kors i ostmassan med en vass kniv och låt stå ytterligare en halv timme.
  7. Häll upp ostmassan i ett durkslag och låt rinna av i en timme.
  8. Smörj en 2 liters form med smör och häll i ostmassan.
  9. Grädda i ugn på 220 graders värme i 40 minuter eller tills en svart skorpa har bildats.
  10. Ta ut ostkakan och plocka bort den brända skorpan, sätt tillbaka i ugnen igen och låt få en gyllenbrun färg.
  11. Låt ostkakan svalna (ostkakan kan med fördel göras dagen innan servering)
  12. Skär upp ostkakan i skivor och stek i smör, häll på en skvätt grädde och låt koka ihop.
  13. Servera med hjortronsylt.