Lovisas hjortrondröm

Lovisas hjortrondröm
Foto: TV4
Lovisa Wikberg
Lovisa Wikberg

Lovisas hjortrondröm

Av: Lovisa Wikberg

Från: Hela Sverige bakar

34 ingredienser

En läcker och lyxig bakelse med browniebotten, krispig kokosdaquoise, vit chokladtryffel med hjortron och fräsch färskostkräm med lime och matcha. Karamelliserade och salta hasselnötter med lakrits på toppen ger fint crunch.

Ingredienser

Browniebotten

  • 200 g strösocker
  • 200 g mörka chokladknappar
  • 100 g smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 tsk espressopulver
  • 4 ägg, lätt uppvispade
  • flingsalt, en nypa
  • 100 g hasselnötter, rostade, skalade och grovhackade
  • 2 msk lakritspulver
  • 1 msk lakritsgranulat

Kokosdaquise

  • 78 g äggvita [2-3 st]
  • 30 g strösocker [1/3 dl]
  • 25 g mandelmjöl [0,5 dl]
  • 0,5 krm salt
  • 50 g riven kokos [1,5 dl]
  • 80 g florsocker [1,5 dl]

Hjortronganache

  • 300 g vita chokladknappar
  • 70 g vispgrädde
  • 200 g frysta hjortron, tinade

Lime och färskostkräm

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 150 g florsocker [3,3 dl]
  • 300 g färskost, rumsvarm
  • 15 g vaniljsocker [1 msk]
  • 1 limefrukt, juice + zest
  • 3 msk matcha pulver

Karamelliserade hasselnötter med lakrits

  • 50 g hasselnötter, rostade, skalade och grovhackade
  • 0,75 dl strösocker
  • 20 g smör
  • flingsalt
  • 1 msk lakritspulver
  • 1 msk lakritsgranulat

Garnering

  • 100 g mörk choklad (dekorchoklad)
  • 30 kokoschips, rostade
  • hjortron, tinade

Gör så här

Browniebotten

  1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).
  2. Förbered en eller två avlånga former med höga kanter med bakplåtspapper.
  3. Smält chokladen och smöret över ett vattenbad.
  4. Ta bort från värmen och rör ner socker, espressopulver och lakritspulver och granulat.
  5. Tillsätt mjöl, grovhackade hasselnötter och flingsalt.
  6. Fördela smeten i formarna och grädda i ca 20 min.

Kokosdaquise

  1. Sätt ugnen på 185 grader, varmluftsfunktion, och förbered en plåt med ett bakplåtspapper.
  2. Vispa upp äggvitor till ett vitt skum, tillsätt strösocker i omgångar och vispa till en slät maräng.
  3. Medan du väntar på marängen, blanda ihop mandelmjöl, salt, kokosflingor och florsocker.
  4. När marängen bildar en fin topp med vispen är den färdigvispad.
  5. Vänd i de torra ingredienserna och arbeta försiktigt ihop dem med marängen till en slät smet.
  6. Med en spatel, bred ut daquoisen till en rektangel på bakplåtspappret.
  7. Baka av i cirka 10-15 minuter. Ta ut och och låt svalna på plåten.

Hjortronganache

  1. Lägg chokladknappar i en bunke.
  2. Värm upp grädde och 50 g hjortron i en kastrull.
  3. Mosa hjortronen lite och ta bort från plattan precis när första bubblorna börjar komma.
  4. Häll den varma blandningen över chokladen och se till att all choklad är täckt. Låt stå i 5 minuter.
  5. Blanda nu runt chokladen så att allt smälter eller mixa med stavmixer om det finns klumpar. Låt svalna.
  6. Bred hjortronganachen på den avsvalnade browniwn. Lägg i några halva hjortron och ställ kakan i frysen för att stelna.

Lime- och färskostkräm

  1. Börja med att se till att smöret är rumstempererat. Riv sedan limezest och pressa juice.
  2. Vispa upp rumstempererat smör i en köksassistent och tillsätt florsockret i omgångar.
  3. När allt florsocker är i så lägger du i färskosten och fortsätter vispa en stund. Avsluta med att vispa i limejuice lite i taget, sedan matcha och limezest.
  4. Ta ut brownieformen och bred på färskostfrostingen ovanpå kokosdaquoisen. Ställ in i frysen för att stelna till. (Eller spritsa fint ovanpå!)

Karamelliserade hasselnötter med lakrits

  1. Lägg socker i en liten stekpanna och smält sockret utan omröring tills det har blivit en fin gyllenbrun karamell.
  2. Tillsätt hasselnötterna, smöret och lakrits till karamellen och låt puttra ihop. Häll av och låt svalna på ett bakplåtspapper, toppa med flingsalt.

Mörk chokladdekor

  1. Finhacka chokladen och värm över vattenbad.
  2. Lägg ut en plastremsa. Häll chokladen i en spritspåse och spritsa ut fina mönster på plastremsan
  3. Låt stelna i rumstemperatur.

Avslutning

  1. Ta ut kakan ur frysen. Med en varm kniv, skär i ca 3 cm breda och ca 8 cm långa bakelser. Tvätta kniven under varmt vatten efter varje skär för att undvika fula märken på sidorna av bakelsen.
  2. Grovhacka rostade kokosflakes och strö över bakelsen.
  3. Dekorera med tinade hjortron, karamelliserade lakrits-hasselnötter, mörk chokladdekor, och lakritsgranulat.