Sfincione – pizza från Sicilien

0 röster
1 h
8
Sfincione – pizza från Sicilien
Foto: Ulrika Ekblom

Den här typen av pizza utan ost är tjock och bakad i en rektangulär form. Oftast innehåller den endast tomatsås, sardeller och lök samt i vissa fall brödsmulor. Men jag har lagt till både kronärtskockor och oliver. Kan serveras som ett matigt bröd eller som småbitar till drink. Receptet kommer från webbtidningen Le Parfait.

1 h
8
8 portioner

Du behöver

Pizzadeg

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten, 37°
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 2-3 dl vetemjöl special
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja

Tomatsås

  • 3 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 förp körsbärstomater (alt krossade tomater, 400 g)
  • 1 msk oregano, hackad
  • salt
  • svartpeppar, nymald
  • ev strösocker

Topping

  • 1 gul lök (stor)
  • 20 svarta oliver med kärnor
  • 1 förp sardellfilé
  • 5-6 örtmarinerade kronärtskockshjärtan (t ex Zeta)
  • 0,5 dl brödsmulor (grova av gårdagens vita bröd)
  • olja från sardellerna

Gör så här

  1. Pizzadeg
    Rör ut jästen i det fingervarma vattnet.
  2. Häll i mjölsorterna, lite i sänder, salt och olja och knåda för hand ca 10 minuter, i maskin ca 5 minuter.
  3. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30-40 minuter till dubbel storlek.
  4. Tomatsås
    Hacka vitlöken fint.
  5. Fräs den i olja utan att den tar färg.
  6. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med under omrörning en minut.
  7. Häll i tomaterna och krossa dem med en sked.
  8. Tillsätt oreganon.
  9. Låt det koka ihop på svag värme utan lock till en tjock sås ca 15-20 minuter.
  10. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en nypa socker.
  11. Topping
    Tryck ut pizzadegen i en rektangulär form som mäter ca 25 x 35 centimeter.
  12. Bred över tomatsåsen.
  13. Skala och skiva löken tunt och lägg på tillsammans med oliverna och sardellerna.
  14. Dela kronärtskockshjärtana och fördela dem ovanpå.
  15. Rosta brödsmulorna hastigt i en torr panna och toppa med dem.
  16. Droppa över lite olja från sardellerna och grädda ca 20 minuter.
21 januari 2011