Kul att veta om kaffets historia

Kul att veta om kaffets historia

Kaffet kom till Sverige i slutet av 1600-talet. Då hade drycken redan gjort storartad succé runt om i Europa. Här nedan kan du läsa om kaffets framfart.

Visste du att....

...Kaffe var från början en religiös och medicinsk dryck – det var först under 1300-talet som den blev poulär bland vanligt folk.
**
...Kaffet gjorde så småningom succé** i stora delar av världen. År 1660 fanns det över 2000 kaffehus i London. Studenter vid universitetet i Oxford var Englands första stora skara kaffedrickare och därför blev kaffehusen en mötesplats för de intellektuella.

... År 1685 är första gången man säkert vet att kaffet kom till Sverige, och två år senare stod kaffe upptaget som medicin i apotekets prislista.

....Kung Karl XII var den som verkligen satte fart på kaffedrickandet i Sverige. När konungen var i Lund 1716 till 1718 hade han med sig en turkisk kaffekokningsapparat.

...Kaffebönorna var mycket dyrbara, och därför var det borgarståndet i Sverige som hörde till storkonsumenterna av drycken.

...Under 1700- och 1800-talen rådde tidvis importförbud av kaffe, så även i Sverige. Man var rädd för spekulationsaffärer i kaffebönor skulle leda till att valuta hamnade utanför landet vilket kunde orsaka ekonomiska kriser.

...Kaffeförbuden stötte på hårt motstånd - ofta vidaredrevs kaffehusen illegalt, något som förstärkte deras ställning som en fristad i samhället.

...I dag är kaffedrickandet mer utbrett än någonsin i vårt avlånga land, vi importerar runt 75 miljoner kilo kaffe varje år.