Kinesiska frukostdonuts

koket.se
Kinesiska frukostdonuts
Jimmy Guo
Jimmy Guo

Kinesiska frukostdonuts

7 ingredienser

1 h + tid i kyl

"En favorit bland alla som någonsin bott i Kina är denna friterad donutdeg som man ofta äter till frukost. Servera med varm, sötad sojamjölk eller en risgröt. För att lyckas bäst med detta recept gäller det att ha en köksassistent, våg och termometer." /Jimmy Guo

Se Jimmy Guo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner donuts
 • 2 ägg (stora ägg + vatten)
 • 400 g vetemjöl
 • 8 g bakpulver
 • 2 g bikarbonat
 • 5 g salt
 • 2 msk olja
 • olja (till fritering)

Gör så här

 1. Börja med att vispa upp äggen och blanda med så mycket vatten att det totalt blir 250 g vätska (ägg + vatten).
 2. Blanda sedan mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och olja med äggblandningen i en köksassistent. Knåda ihop på låg hastighet i ca 5 minuter. Degen kommer att kännas väldigt mjuk men ska bara vara på gränsen till klibbig.
 3. Dela upp degen i 2 lika stora bitar och forma till två släta bullar. Smörj in bullarna i lite olja och plasta in dem. Låt sedan vila minst 3 timmar i rumstemperatur, eller över natten i kylskåpet.
 4. Om degen fått vila i kylen så ta fram den någon timme innan utbakning så den hinner bli rumstempererad.
 5. Mjöla arbetsbänken och händerna lätt. Hantera den vilade degen utan att knåda den ytterligare. Platta försiktigt ut en degboll i taget till en avlång rektangel som är ca 10 x 25 cm. Skär sedan degen i 10 x 2,5 cm långa remsor.
 6. Lägg ihop remsorna två och två ovanpå varandra. Tryck sedan till de staplade remsorna med en ätpinne på längden så att de fäster i varann på mitten. Upprepa med resten av degen.
 7. Hetta under tiden upp oljan till 190-200 grader. Använd en kökstermometer och håll koll så att oljan håller rätt temperatur. För låg temperatur gör dem flottiga och för hög gör att de blir råa i mitten.
 8. Sänk värmen när oljan nått rätt temperatur.
 9. Nyp tag i vardera kortsida på en deglängd och dra försiktigt ut den tills den är cs 20-25 cm lång.
 10. Lägg sedan försiktigt ner degen i oljan. När de flyter upp vänder du dem om då och då med ätpinnar tills de blivit gyllenbruna och frasiga. Fiska upp och låt rinna av på hushållspapper.
 11. Upprepa med resten av degarna. Undvik att fritera mer än 2, max 3, åt gången.
 12. Servera varma med tofu breakfast bowls, congee eller bara varm sojamjölk.