Jureskogs wienerschnitzel

Johan Jureskog KK2023

Jureskogs wienerschnitzel

14 ingredienser

ca 45 m

Käkade faktiskt mitt livs bästa wienerschnitzel i Schweiz i sammanband med en världscuptävling med kocklandslaget 2006, sen dess är jag frälst. /Johan Jureskog

**Magnus Svenssons dryckestips:
**
Leth Grüner Veltliner artikelnummer 4200 (Wagram,Österrike) årgång 2009. Riktigt druvtypisk Grüner Veltliner med pepprig karaktär och vass syra. Vinet är en fullträff till panerade schnitzlar med en citron som pressas över, harmoni. Pröva även till den kokta fisken med friska tillbehör.

Graham Beck Shiraz Cabernet Sauvignon artikelnummer 12986 (Western Cape, Sydafrika) årgång 2008. Ett välbalanserat, fruktigt och kryddigt vin med rostad fatkaraktär och inslag av plommon, vitpeppar, lakrits och färska örter. Prova gärna mot klassiska kötträtter såsom wienerschnitzel.

Ingredienser

portioner
  • 5 dl vetemjöl
  • salt
  • peppar
  • 5 dl ströbröd (siktat)
  • 5 ägg
  • 0,8 kg kalvinnanlår (skurna i 0,5 cm skivor eller utbankade)
  • 200 g smör
  • 1 dl matolja
  • 100 g ansjovisfilé
  • 100 g kapris
  • potatis, råstekt, till servering
  • gröna ärtor, till servering
  • citron, till servering
  • färsk bladpersilja, till servering

Gör så här

  1. Häll upp vetemjöl på en tallrik och smaka av med salt och peppar.
  2. Häll sedan upp ströbröd på en annan tallrik och kläck upp äggen i en skål/djup tallrik.
  3. Börja med att vända köttet i mjöl, sedan i ägget och sist i ströbrödet. Se till att det blir rikligt av allt och att det täcker.
  4. Lägg sedan de panerade schnitzlarna åt sidan för att "torka" innan stekning.
  5. När du steker skall du ha hälften matolja och hälften smör och medelvärme i pannan så det inte bränns. De ska vara gyllenbruna och härliga när de är klara.
  6. Serveras nystekt så fraset finns kvar, garnera med ansjovis och kapris ljumma i brynt smör, samt råstekt potatis, gröna ärtor och en citronklyfta. Garnera även gärna med en klassisk persiljekvist.