En smörstekt kalvbräss med vinterprimörer, hasselnötter och brynt smör.

Johan Jureskog KK2023

En smörstekt kalvbräss med vinterprimörer, hasselnötter och brynt smör.

19 ingredienser

Njut av världens mest omtyckta inälvsmat, med den nötigt, fylligt och syrliga vinägretten blir detta matporr när det är som bäst. /Johan Jureskog

Receptet skulle även fungera med torsk istället för kalvbräss. Då med annan dryck förstås.

Magnus Svenssons dryckestips

Le Moulin des Nonnes artikelnummer 2152 - 93 kr (Minervois, Frankrike) årgång 2007.
Stramt och kryddigt med örtiga inslag, mkt ursprungstypisk. Matchar helt rätt med lamm, fågel eller kanske en knaprig grissida med syra i maten. Karaktärsfullt vin med från ekologiska odlingar.

Untouched by Chakana Bonarda Syrah artikelnummer 6596 – 179 kr 3-l box (Argentina) årgång 2008.
En ungdomlig och generöst fruktig karaktär med inslag av körsbär, plommon, björnbär och en elegant violparfym. Vinet passar till såväl smakrika fiskrätter som lättare rätter av kött.

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar kalvbräss, förvälld och hinnorna borttagna (à 150 g)
  • vetemjöl
  • 100 g smör
  • timjan
  • 2 msk matolja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

vinägrett

  • 100 g smör
  • 1 dl kalvfond
  • 0,5 dl citronsaft
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Blomkålspuré

  • 400 g blomkålsbuketter (ångade)
  • 0,5 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche

Tillbehör

  • blandade grönsaker
  • hasselnötter, rostade
  • färsk kruspersilja
  • körvel

Gör så här

Blomkålspuré

  1. Pressa ur allt vatten ur blomkålen och lägg den i en ny kastrull.
  2. Koka in grädden.
  3. Mixa purén slät med crème fraiche, salt och peppar.

Kalvbräss

  1. Torka av kalvbrässen och mjöla den lätt.
  2. Salta, peppra och stek den gyllenbrun och knaprig i matoljan och smöret till 55-gradig innetemperatur.
  3. Slunga därefter upp grönsakerna i pannan innan du gör ren den, finns många goda smaker att fånga upp.

Vinägrett

  1. Bryn smöret och sila det över kalvfonden i en kastrull.
  2. Bryn smöret och sila det över kalvfonden i en kastrull.
  3. Smaksätt med citronjuice, salt och peppar.
  4. Servera med hasselnötterna och de goda örterna, njut!