Sverigetårta med kulturell mångfald

Sverigetårta med kulturell mångfald
Foto: TV4
Rolf Svensson
Rolf Svensson

Sverigetårta med kulturell mångfald

25 ingredienser

2 h

Svensk grundsmak med utländska influenser såsom kanel, kardemumma, apelsin och vallmo /Rolf

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner bitar

Tårta

  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 210 g vetemjöl
  • 3 msk blå vallmofrön
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 0,75 dl apelsin, pressad

Apelsincurd

  • 2 apelsiner, tivet skal
  • 1,5 dl apelsin, pressad
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 50 g smör

Smaksättning

  • 2 msk kardemummakärnor
  • 2 msk malen kanel

Frosting

  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 krm bakpulver
  • 300 g naturell philadelphiaost
  • 2 dl florsocker
  • 2,5 dl smetana

Garnering

  • 400 g gul och blå marsipan (färdigfärgad - svenska flaggans färger)
  • 3 färska hallon

Gör så här

Tårtbotten

  1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och rör ner mjölken. Blanda alla torra ingredienser.
  2. Sikta ner det i äggpöset varvat med smörmjölken.
  3. Blanda i apelsinskal och saft. Häll smeten i smord form med löstagbar botten.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader i cirka 35 min.

Apelsincurd

  1. Blanda apelsinskal/-saft, ägg, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen har tjocknat.
  2. Ta av kastrullen åt sidan och rör ner smöret. Sila och låt kallna.
  3. Fördela curden i tre skåla. Smaksätt en del med kanel. En del med mald kardemumma.

Frosting

  1. Vispa grädde och bakpulver hårt.
  2. Rör ihop färskosten och florsocker.
  3. Vispa smetana hårt. Blanda ihop allt i låg hastighet tills det blir fluffigt.

Montering och garnering

  1. Skär kakan i fyra bottnar.
  2. Fördela hälften av frostingen på tre av bottnarna. På ena botten läggs apelsincurd. På andra botten läggs curd med kardemumma och på tredje botten läggs kanelcurden.
  3. På respektive botten, montera ett färskt hallon i centrum.
  4. Lägg ihop bottnarna.
  5. Täck tårtan med frosting. Garnera med gula och blå marsipanrosor i form av svenska flaggan.