Cognacskokta äpplen och päron i mördegspaj

0 röster
1,5 h
1 paj

Mördegspaj fylld med äpplen och päron kokta i konjak och kanel.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Visa mer
1,5 h
1 paj

Du behöver

Deg

  • 225 g smör, kallt
  • 360 g vetemjöl
  • 45 g florsocker
  • 11 g vatten, kallt (0,75 msk)
  • 2 ägg (lättvispat)

Fyllning

  • 6 Granny Smith
  • 4 fasta päron
  • 3 msk kanel
  • 60 g smör
  • 0,5 dl råsocker
  • 0,5 dl ljust muscovadosocker
  • 2 msk cognac
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Deg
    Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Hacka smör och mjöl i matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna, och kör på pulsknappen, precis tills degen blandats.
  3. Ta 2/3 och kavla ut mellan plastfolie eller bakplåtspapper och lägg i en form. Nagga botten. Tryck ut aluminiumfolie och fyll med torkade ärtor eller liknande, ställ i kyl/frys en stund.
  4. Kavla ut 1/3 av degen (ska användas som lock) gör mönster i om du vill, låt vila i kyl.
  5. Förgrädda skalet ca 10 minuter, ta bort folie, och grädda ytterligare 5 min.
  6. Fyllning
    Skala äpplen och päron, dela i klyftor och dela ytterligare i 2-3 delar. Vänd ihop med kanel.
  7. Smält smöret i en traktörpanna eller stekpanna med högre kanter.
  8. Lägg i sockret och låt det börja karamelliseras. Tillsätt cognac och vänd i frukten, låt stå och mjukna till sig.
  9. Häll i fyllningen i skalet och lägg på locket. Pensla med lättvispat ägg och grädda ca 25-30 min.
2 oktober 2014
Kökets box

laddar fler recept...

Laddar fler recept...