Hängmörad biff med fikonreduktion

Isabella Morrone 2023

Hängmörad biff med fikonreduktion

31 ingredienser

2 h

Hängmörad biff med fikonreduktion och konfiterad schalottenlök blir en rätt utöver det vanliga att servera i helgen.

Ingredienser

portioner

Rödvins- och fikonreduktion

  • 1 hel vitlök
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 kvistar färsk timjan
  • puts från biff (om det finns)
  • olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 dl rött vin
  • 1 l buljong (gärna hemkokt)
  • 2 torkade fikon, hackade
  • salt
  • sherryvinäger
  • 1 msk fikonmarmelad
  • strösocker

Karamelliserad schalottenlök

  • 4 bananschalottenlökar, skalade
  • ca 1 msk smör
  • flingsalt
  • peppar
  • 1 tsk strösocker

Castelfranco-sallad

  • 1 msk rosébalsamico
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 salladshuvud, bladen försiktigt separerade (Castelfranco)

Kött

  • 4 bitar biff, hängmörad [à ca 200–300 g]
  • salt
  • svartpeppar
  • olja (till stekning)

Servering

  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 2 msk neutral olja (t.ex. rapsolja)
  • lufttorkat kött (San daniele)

Gör så här

Rödvins- och fikonreduktion

  1. Stek vitlök med örter och putsrester från biffen i en stor kastrull med olivolja och lite smör tills det får färg.
  2. Tillsätt sedan tomatpuré och blanda runt.
  3. Häll i vin och låt reducera ner till hälften.
  4. Häll sedan i kalvfond. Låt det koka (ej stormkoka) i 2 timmar. Det ska koka ner till hälften ungefär.
  5. Sila såsen och lägg i torkade fikon, låt puttra i 30 minuter.
  6. Dra sedan av kastrullen från värmen, låt stå och dra med lock i 39 minuter.
  7. Koka upp igen och smaka upp såsen med salt, lite sherryvinäger, någon matsked fikonmarmelad, lite socker och smör. Mixa gärna såsen med en stavmixer.
  8. Nu ska såsen vara lite tjockare och glansig. Om den är lös så låt den koka lite till.

Karamelliserad schalottenlök

  1. Skala schalottenlöken och stek med snittytan nedåt i smör. Salta och peppra.
  2. Toppa löken med lite socker.
  3. Baka av i ugnen på 175 grader tills löken är mjuk.

Castelfranco-sallad

  1. Vispa ihop rosébalsamico och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
  2. Vänd försiktigt upp bladen precis före servering för att behålla krispigheten. Du kan även lägg upp bladen och toppa med dressingen.

Kött

  1. Ta en skiva kött på ca 200-300 gram direkt från kylen. Torka av kötten om det är fuktigt.
  2. Salta och peppra samt ringla olivolja på köttet.
  3. Hetta upp en stekpanna och stek köttet på båda sidorna på hög värme, vänd några gånger så att du får rätt temperatur. Stek köttet till ca 45 grader.
  4. Lyft upp köttet och låt vila i ca 5 minuter.
  5. Vänd köttet snabbt i en stekpanna innan servering.
  6. Skär köttet i lämpliga skivor inför servering eller servera bitarna hela.
  7. Toppa snittyta med olivolja och flingsalt.

Servering

  1. Lägg upp köttet på tallrikar, toppa med varm sås, skivad lagrad San daniele och en klick lökkräm.
  2. Lägg upp salladen vackert i skålar med vinägrett.