Hängmörad biff med fikonreduktion och konfiterad schalottenlök blir en rätt utöver det vanliga att servera i helgen. Vintips: Poliziano vino Nobile di Montepulciano Viti nuove 2021. Nr 2144.
Stek grönsaker med örter och putsrester från biffen i en stor kastrull i olivolja och lite smör tills det får rejält med färg. Tillsätt tomatpuré, blanda.
Häll i röttvin. Låt reducera ner till hälften. Häll sedan i kalvfond. Låt koka (EJ stormkoka) i 2 timmar. Den ska koka ner till hälften ungefär.
Sila såsen och lägg i dom torkade fikonen och marmeladen, låt puttra i 30 min (beroende på hur tjock den är) dra av från värmen, låt stå och dra med lock i
Koka upp igen och smaka upp såsen med salt, lite sherryvinäger, någon matsked fikonmarmelad, lite socker och smör. Mixa gärna med en stavmixer. Nu ska såsen vara lite tjockare och glansig. Om den är lös, låt koka lite till.
Karamelliserad schalottenlök
Skala schalottenlöken och stek med snittytan nedåt i smör. Salta och peppra.
Toppa löken med lite socker.
Baka av i ugnen på 175 grader tills löken är mjuk.
Castelfranco-sallad
Vispa ihop rosébalsamico och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Vänd försiktigt upp bladen precis före servering för att behålla krispigheten. Du kan även lägg upp bladen och toppa med dressingen.
Kött
Ta en skiva kött på ca 200-300 gram direkt från kylen. Torka av kötten om det är fuktigt.
Salta och peppra samt ringla olivolja på köttet.
Hetta upp en stekpanna och stek köttet på båda sidorna på hög värme, vänd några gånger så att du får rätt temperatur. Stek köttet till ca 45 grader.
Lyft upp köttet och låt vila i ca 5 minuter.
Vänd köttet snabbt i en stekpanna innan servering.
Skär köttet i lämpliga skivor inför servering eller servera bitarna hela.
Toppa snittyta med olivolja och flingsalt.
Servering
Lägg upp köttet på tallrikar, toppa med varm sås, skivad lagrad San daniele och en klick lökkräm.