Gnudi i gräddig saffranssås med belugalinser

Foto: Anja Olaug Jelinek
Gnudi i gräddig saffranssås med belugalinser
20 ingredienser
30 m
"En krämig ostboll som liksom bara smälter i munnen. Och ost tillsammans med saffranssås … Det finns få saker som slår den kombon. Jag blir väldigt lycklig och nöjd av den här rätten. Ful är den inte heller." /Anja Olaug Jelinek
Ingredienser
Gnudi
- 3 dl parmesanost, finriven
- 250 g ricotta
- 2 äggulor
- 2 tsk torkad persilja (eller basilika)
- 3-4 msk vetemjöl
- ca 0,5 krm malen muskot
- 0,33 tsk flingsalt
- nymalen svartpeppar
- 1 l grönsaksbuljong
Saffranssås
- 1 schalottenlök
- 1 msk smör
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl vitt vin
- 0,5 g saffran (1 kuvert)
- 3,5 dl vispgrädde
- ca 8 körsbärstomater
- ca 0,5 krm flingsalt
- nymalen svartpeppar
Servering
- 1 dl belugalinser
- 4 dl vatten
Gör så här
- Finhacka schalottenlöken till såsen.
- Blanda samtliga ingredienser till gnudin (utom buljongen) tills du får en deg som du kan forma med händerna.
- Koka upp buljongen.
- Forma små bollar av degen med hjälp av händerna eller en matsked. Sänk försiktigt ner gnudin i buljongen och låt koka i 1–2 minuter, eller tills de flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt rinna av på en tallrik.
- Stek schalottenlöken i smör i en stekpanna tills den blir lite genomskinlig och blank.
- Tillsätt tomatpurén och låt steka tills den karamelliseras och bränns en aning.
- Häll på vinet och låt koka ner till hälften. Tillsätt saffran och grädde.
- Låt såsen stå och sjuda medan du fixar resten.
- Lägg i körsbärstomater och smaka av med flingsalt och svartpeppar.
- Koka belugalinserna i saltat vatten tills de mjuknat, men ändå har tuggmotstånd. Det tar ca 15 minuter.
- Lägg ner gnudin i tomat- och saffranssåsen precis före servering.
- Servera med belugalinserna.