Gnudi i gräddig saffranssås med belugalinser

Gnudi i gräddig saffranssås med belugalinser 01
Foto: Anja Olaug Jelinek

Gnudi i gräddig saffranssås med belugalinser

Av: Anja Olaug Jelinek

Från: Nyhetsmorgon

20 ingredienser

30 m

"En krämig ostboll som liksom bara smälter i munnen. Och ost tillsammans med saffranssås … Det finns få saker som slår den kombon. Jag blir väldigt lycklig och nöjd av den här rätten. Ful är den inte heller." /Anja Olaug Jelinek

Ingredienser

portioner

Gnudi

  • 3 dl parmesanost, finriven
  • 250 g ricotta
  • 2 äggulor
  • 2 tsk torkad persilja (eller basilika)
  • 3-4 msk vetemjöl
  • ca 0,5 krm malen muskot
  • 0,33 tsk flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 l grönsaksbuljong

Saffranssås

  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 g saffran (1 kuvert)
  • 3,5 dl vispgrädde
  • ca 8 körsbärstomater
  • ca 0,5 krm flingsalt
  • nymalen svartpeppar

Servering

  • 1 dl belugalinser
  • 4 dl vatten

Gör så här

  1. Finhacka schalottenlöken till såsen.
  2. Blanda samtliga ingredienser till gnudin (utom buljongen) tills du får en deg som du kan forma med händerna.
  3. Koka upp buljongen.
  4. Forma små bollar av degen med hjälp av händerna eller en matsked. Sänk försiktigt ner gnudin i buljongen och låt koka i 1–2 minuter, eller tills de flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt rinna av på en tallrik.
  5. Stek schalottenlöken i smör i en stekpanna tills den blir lite genomskinlig och blank.
  6. Tillsätt tomatpurén och låt steka tills den karamelliseras och bränns en aning.
  7. Häll på vinet och låt koka ner till hälften. Tillsätt saffran och grädde.
  8. Låt såsen stå och sjuda medan du fixar resten.
  9. Lägg i körsbärstomater och smaka av med flingsalt och svartpeppar.
  10. Koka belugalinserna i saltat vatten tills de mjuknat, men ändå har tuggmotstånd. Det tar ca 15 minuter.
  11. Lägg ner gnudin i tomat- och saffranssåsen precis före servering.
  12. Servera med belugalinserna.