Flätad citronkrans med kokos

Flätad citronkrans med kokos
Foto: TV4

Flätad citronkrans med kokos

Av: Fredrika Hartzell

Från: Hela Sverige bakar

17 ingredienser

1,5 h

En vacker vetekrans med smak av citron och kokos - sött och fräscht på samma gång!

Ingredienser

portioner krans

Vetedeg

  • 25 g jäst, rumsvarm
  • 250 g mjölk, rumsvarm
  • 2 tsk kardemummakärnor, stött
  • 125 g smör, rumstempererad
  • 100 g strösocker
  • 500 g vetemjöl (ca 8 dl)
  • 0,5 tsk salt

Citronfyllning

  • 200 g smör
  • 2 citroner, zesten
  • 1,5 dl riven kokos
  • 75 g mandelmassa
  • 180 g strösocker (2 dl)

Gräddning

  • 1 ägg, till pensling
  • salt
  • 50 g smör, brynt (efter gräddning)
  • 1 dl strösocker, att strö över (efter gräddning)
  • kokoschips (efter gräddning)

Gör så här

Vetedeg

  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i bunken till en hushållsassistent. Häll över mjölken och blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  2. Tillsätt stött kardemumma, smör delat i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt saltet och mer mjöl efter behov.
  3. Knåda i minst 10 minuter i maskin på låg hastighet.
  4. När degen är färdigknådad (släppt från kanterna men inte blivit för torr) låt jäsa i ca 30 minuter under duk eller lock. Tänk på att du kan tillsätta mer mjöl vid utbakning av degen senare. Tillsätter du för mycket mjöl på en gång förstör det jäsningen och kan ge lite torra bullar.

Fyllning

  1. Vispa eller blanda ihop alla ingredienser till citronfyllningen i en bunke.
  2. Kavla ut degen till en rektangel. Använd lite mjöl om du behöver till utbakning men använd inte för mycket så att det blir för torrt. Bred på citronfyllning över hela rektangeln och rulla ihop på längden till en tjock rulle.
  3. Dela rullen på längden med en kniv men inte hela vägen ner (lämna lite i slutet eller i början så att du har ett fäste).
  4. Nu ska du fläta bullen, eller egentligen bara lägga ena delen över den andra och fortsätta så från sida till sida tills du har en fläta. Lägg ihop till en rund krans. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Pensla kransen med ett lätt vispat ägg och en nypa salt i.
  7. Grädda bullkransen i 25-30 minuter. Se efter så att den får en fin gyllenbrunfärg på toppen. Du kan känna med en mattermometer om den är klar, den ska stå på 96 grader när den är färdiggräddad.
  8. Ta ut kransen ur ugn, pensla med smält brynt smör och doppa kransen i strösocker. Dekorera med rostade koskosflingor om så önskas.