Crème brûlée - kräm med knäckigt täcke

Crème brûlée - kräm med knäckigt täcke
Foto: Ulrika Pousette

Crème brûlée - kräm med knäckigt täcke

9 ingredienser

1 h 30 min

En läcker och krämig dessert med ett knaprigt, karamelliserat sockertäcke. Den här får dessutom smak av apelsin och kardemumma på kolabotten. Vill du göra klassisk crème brûlée är det bara att utesluta dulce de leche, apelsin och kardemumma.

Ingredienser

portioner
  • 1 burk dulce de leche, ca 400 g (karamelliserad mjölk)
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde (500 g)
  • 1,5 dl mjölk, 3 % (150 g)
  • 7 äggulor
  • 1,5 dl strösocker (135 g)
  • 1 apelsin, finrivet skal från
  • 1 tsk malen kardemumma (3 g)
  • 0,5 dl rörsocker (45 g)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader, över- och undervärme.
  2. Fördela dulce de leche i botten på sex portionsformar, cirka 8 cm i diameter.
  3. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem i en kastrull tillsammans med vaniljstång,
  4. grädde och mjölk. Koka upp och ta sedan bort kastrullen från värmen.
  5. Blanda äggulor, strösocker, apelsinskal och kardemumma i en bunke och vispa för hand till en jämn smet. Häll ner äggsmeten i kastrullen under konstant omrörning. Låt dra i 10 minuter.
  6. Ställ formarna i en djup ugnsplåt och häll ner smeten i dem. Fyll plåten med vatten så att vattnet står lika högt som smeten i formarna.
  7. Ugnsbaka brûléerna i mitten av ugnen i 40–50 minuter eller tills de har blivit stabila. Låt formarna kallna helt i kylen innan servering. Det går bra att förbereda dem några dagar i förväg och sedan förvara i kylen, täck dem i så fall med plastfolie.
  8. Strax innan servering: strö rörsocker på toppen och bränn av ytan med en gasbrännare tills sockret blir gyllene och karamelliserat. Eller låt formarna stå i 2–3 minuter högst upp i ugnen på 200 grader, grillfunktion (håll koll så att inte sockret bränns). Resultatet blir inte exakt som med brännare, men något liknande.