Lucys rabarbermarängkaka

Lucys rabarbermarängkaka
Foto: Helene Toresdotter
Sanna Töringe
Sanna Töringe

Lucys rabarbermarängkaka

Av: Sanna Töringe

Från: Citroner och rosmarin i mitt kök

11 ingredienser

En saftig rabarberkaka som toppas med fluffig maräng. Recept från boken Citroner och rosmarin i mitt kök.

Lucy är en romanfigur i trädgårdsmästare Lena Drameus-Åbergs huvud och bok. Kakan är precis så god som man kan föreställa sig, för Lucy kan det här med att laga mat.

Se fler recept från boken

Citroner och rosmarin i mitt kök

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 300-400 g rabarber [5 dl skuren]
  • 1 dl rörsocker (eller vanligt socker)
  • 1 dl spansk körvel, finhackad (kan uteslutas)

Sockerkaksbotten

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 äggulor
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl

maräng

  • 5 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skär rabarbern i små bitar. Blanda med socker och eventuellt körvel. Låt stå så länge.
  3. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggulorna, en i taget, och sedan mjölken.
  4. Blanda bakpulver och mjöl och vänd ner i smeten.
  5. Lägg bakplåtspapper i en form. Den ska helst vara 20 x 35 cm, eller, om den är rund, 28 cm i diameter. Bred ut smeten i formen.
  6. Vispa äggvitorna med sockret, så att det blir en fast marängsmet.
  7. Lägg rabarbern på sockerkakssmeten och bred sist över marängtäcket. Grädda i 150° ugn i 50 minuter. Om man inte har varmluftsugn tar det längre tid. Låt svalna.