BBQ- grillade revbensspjäll med coleslaw

BBQ- grillade revbensspjäll med coleslaw
Foto: TV4

En specialitet från USAs sydstater är att både grilla och röka i en speciell barbecuegrill. Du får nästan samma resultat med detta recept. Spjällen ska kokas, gärna en dag i förväg, tills köttet nästan lossnar från benen. Bäst grillresultat får du genom indirekt grillning under lock. Liquid smoke finns att köpa på flaska.

26 januari 2009
4

Du behöver

  • 1,5 kg små revbensspjäll

Koklag:

  • 5 liter vatten
  • 1,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl salt
  • 5 msk liquid smoke essence

Glaze:

  • 1 dl japansk soja
  • 0,5 dl torr sherry
  • 2 msk honung
  • 1 msk sesamolja
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 3 msk riven färsk ingefära
  • 2 dl fajitamarinad/-sås
  • Coleslaw:
  • 7 dl finstrimlad vitkål
  • 1 morot
  • 1 tsk salt
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 msk strösocker
  • malen svartpeppar

Gör så här

  1. Koka upp vatten, vinäger, salt och liquid smoke i en stor gryta. Dela eventuellt spjällen och lägg ner i det kokande vattnet. Koka spjällen på svag värme i 45 minuter. Stäng av plattan och låt spjällen dra i lagen ca 1 timme. Lyft försiktigt upp de möra spjällen, lägg på ett fat och ställ i kylen. Detta kan göras ett dygn i förväg.
  2. Glaze: Blanda samtliga ingredienser till en sås. Ställ den kallt.
  3. Coleslaw: Skala och riv moroten grovt. Lägg vitkål och morot i en bunke och blanda ordentligt med saltet. Låt stå i rumstemperatur i ca 15 minuter. Vispa ihop majonnäs, crème fraiche, vitvinsvinäger och socker i en skål. Krama ut vätskan ur kål- och morotsblandningen och blanda med majonnässåsen, krydda med svartpeppar.
  4. Pensla revbensspjällen generöst med glazen och grilla dem varsamt, ca 5 minuter per sida. Skär upp spjällen mellan varje ben och servera med coleslaw.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Grytor från kända varumärken

Grytor från kända varumärken Se fler

Fler goda recept