Bagarens tips för ett gott knäckebröd

Bagarens tips för ett gott knäckebröd

Att baka sitt eget bröd är ju så mycket godare än att köpa färdigt, och det behöver inte vara så svårt. Det finns en hel del hjälpmedel man kan använda sig av för att underlätta brödbaket.

Det absolut bästa tipset är att använda en hushållsvåg och väga alla ingredienser. Mjöl t ex kan ju ha olika volym, men har alltid samma vikt. Jag väger alltid mina ingredienser, då blir det bra resultat varje gång.

För att hantera en deg är en vanlig spackelspade perfekt, i alla fall om det är en fast deg. Den är sen ypperlig att skrapa rent bakbordet med. Spackelspadar finns i vanliga bygghandlar. Om det är lösa degar kan dom med fördel hanteras med ett skrapkort och sen jäsa i en jäskorg. Då slipper man kladdet och får dessutom ett högt bröd med ett snyggt mönster på ytan.

På bageriet bakar vi allt bröd i en stenugn. Det gör att brödet får en bra stigning och en härlig skorpa. Hemma kan man baka på en baksten för att efterlikna en stenugn. Då stoppar man in stenen i ugnen samtidigt som man sätter på ugnen, så att den är riktigt het när man sen bakar brödet direkt på stenen. Det går att köpa färdiga bakstenar, men det går också bra att få en tillsågad på en stenfirma. 30 x 40 centimeter är ett bra mått på en baksten och den bör vara 2-3 centimeter tjock. Ett annat bra tips är att slänga in en kopp med vatten i botten på ugnen precis när brödet ska in, eller spreja lite vatten med en blomspruta. Det ger ett högt bröd med en fin skorpa.

När det är dags att avgöra om brödet är färdigbakat eller inte är en vanlig stektermometer ovärderlig. Ett färdigbakat bröd ska ha temperaturen 96-98 grader. Det är bara sticka in termometern till brödets kärna i slutet av bakningstiden och mäta temperaturen.

Färdigbakat bröd förvaras sedan bäst i papperspåse eller inlindat i en bakduk, då bevarar man den härliga ytan. Bröd som förvaras i en plastpåse blir mjukt och den knäckiga skorpan försvinner.

Lycka till!

/David Zetterström