Prima pandorato

Prima pandorato
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Prima pandorato

10 ingredienser

Pandoraton är italienarnas varma mackor kan man säga. Underbartstabbiga och perfekt fredagsmysiga tillsammans med en grönsallad./Husmorsorna

Receptet är hämtat ur boken Fredagsmys

Ingredienser

  • 8 skivor formbröd (gärna lite torra och gamla!)
  • 1 mozzarellaost
  • 4 skivor serranoskinka
  • färsk basilika
  • 1-2 dl mjölk
  • 0,5 tsk vetemjöl
  • 3 ägg
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • olivolja

Gör så här

  1. Skär bort kanterna från brödet.
  2. Radda upp fyra brödskivor framför dig och pynta dem med mozzarellaskivor, skinka och basilikablad.
  3. Lägg de andra brödskivorna över dem och tryck ihop till dubbelmackor.
  4. Tryck ganska rejält, så de verkligen plattar till sig.
  5. Häll ner mjölken i en skål, vänd smörgåsarna där i, en och en.
  6. Pudra lite mjöl över deras båda sidor och placera bröden i en lite djupare tallrik.
  7. När du mjölkat och mjölpudrat alla smörgåsarna, och de ligger sida vid sida i en djup tallrik ska du vispa ägg.
  8. Vispa äggen så de blir skummiga, salta och peppra också. Så där ja!
  9. Nu häller du äggvispet över smörgåsarna och låter dem ligga och dra åt sig i 10 minuter.
  10. Vänd dem med hjälp av en stekspade efter halva tiden.
  11. Stekdags! I med bra mycket olja i en vid stekpanna, värm upp till medelvärme och ner med smörgåsarna.
  12. Låt dem steka sig fasta och gyllenbruna på bägge sidor.
  13. Avnjut sedan med krispig grönsallad.