Simon Skölds lyxiga finalrätt med perfekt stekt oxfilé, rödvinssås, honungsstekta grönsaker och rostad potatis med chévre.
Ingredienser
4 port oxfilé
färsk timjan
ca 1,5 dl whisky, till flambering
smör
salt
peppar
Rostad potatis med chèvre
4 bakpotatisar
ca 150 g chèvreost
olivolja
Grönsaker
2 morötter
1 klyfta vitlök
100 g haricots verts
1 msk honung
Rödvinssås
1 schalottenlök
2 tsk rörsocker
2 msk tomatpuré
3 dl rött vin
3 dl vatten
3 msk koncentrerad oxfond
ev majsstärkelse
1 msk smör, att vispa ner i såsen
smör, till stekning
Gör så här
Rostad potatis med chèvre
Skär potatisen i ca 1 cm tjocka skivor. Pensla dem med olivolja. Kör i airfryer ca 7 minter på varje sida.
Skär chèvreosten i skivor.
Lägg chèvreost mellan två potatisskivor och ställ in i ugnen (200 grader) i 10 minuter innan servering.
Rödvinssås
Skala och finhacka löken. Fräs lök och socker i smör i en kastrull utan att löken tar färg.
Tillsätt tomatpuré och bryn någon minut. Häll på vin och fond och låt koka ihop.
Häll på vatten och lått koka ihop ytterligare.
Red ev av såsen med majsstärkelse utrört i lite kallt vatten. Smaka av med salt och peppar.
Värm på och vispa ner en klick smör i såsen precis före servering.
Whiskyflamberad oxfilé
Sätt på ugnen på 200 grader.
Salta och peppra köttet
Stek köttet på hög värme i smör i en stekpanna tillsammans med en kvist färsk timjan. Stek så att det får en fin yta på bägge sidor, ös med smöret under stekningen.
Ställ in i ugnen och låt köttets innertemperatur gå upp till 54 grader innan du tar ut och flamberar med ca 2-3 msk whisky per köttbit.
Grönsaker
Skala och skär morötterna i stavar. Skala och skiva vitlöken.
Koka haricots verts i saltat vatten ca 4-5 minuter.
Stek morötterna i smör i en stekpanna. Häll av haricots verts och tillsätt dem och vitlöken i pannan. Fortsätt steka och tillsätt också honungen. Salta och peppra.
Servering
Lägg upp alla komponenter snyggt på tallrikar och servera.