Whiskyflamberad oxfilé med rostad chèvrepotatis

Whiskyflamberad oxfilé med rostad chèvrepotatis
Foto: TV4
Simon Sköld SMKVIP
Simon Sköld SMKVIP

Whiskyflamberad oxfilé med rostad chèvrepotatis

Av: Simon Sköld

Från: Sveriges mästerkock VIP

22 ingredienser

Simon Skölds lyxiga finalrätt med perfekt stekt oxfilé, rödvinssås, honungsstekta grönsaker och rostad potatis med chévre.

Ingredienser

  • 4 port oxfilé
  • färsk timjan
  • ca 1,5 dl whisky, till flambering
  • smör
  • salt
  • peppar

Rostad potatis med chèvre

  • 4 bakpotatisar
  • ca 150 g chèvreost
  • olivolja

Grönsaker

  • 2 morötter
  • 1 klyfta vitlök
  • 100 g haricots verts
  • 1 msk honung

Rödvinssås

  • 1 schalottenlök
  • 2 tsk rörsocker
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • 3 dl vatten
  • 3 msk koncentrerad oxfond
  • ev majsstärkelse
  • 1 msk smör, att vispa ner i såsen
  • smör, till stekning

Gör så här

Rostad potatis med chèvre

  1. Skär potatisen i ca 1 cm tjocka skivor. Pensla dem med olivolja. Kör i airfryer ca 7 minter på varje sida.
  2. Skär chèvreosten i skivor.
  3. Lägg chèvreost mellan två potatisskivor och ställ in i ugnen (200 grader) i 10 minuter innan servering.

Rödvinssås

  1. Skala och finhacka löken. Fräs lök och socker i smör i en kastrull utan att löken tar färg.
  2. Tillsätt tomatpuré och bryn någon minut. Häll på vin och fond och låt koka ihop.
  3. Häll på vatten och lått koka ihop ytterligare.
  4. Red ev av såsen med majsstärkelse utrört i lite kallt vatten. Smaka av med salt och peppar.
  5. Värm på och vispa ner en klick smör i såsen precis före servering.

Whiskyflamberad oxfilé

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Salta och peppra köttet
  3. Stek köttet på hög värme i smör i en stekpanna tillsammans med en kvist färsk timjan. Stek så att det får en fin yta på bägge sidor, ös med smöret under stekningen.
  4. Ställ in i ugnen och låt köttets innertemperatur gå upp till 54 grader innan du tar ut och flamberar med ca 2-3 msk whisky per köttbit.

Grönsaker

  1. Skala och skär morötterna i stavar. Skala och skiva vitlöken.
  2. Koka haricots verts i saltat vatten ca 4-5 minuter.
  3. Stek morötterna i smör i en stekpanna. Häll av haricots verts och tillsätt dem och vitlöken i pannan. Fortsätt steka och tillsätt också honungen. Salta och peppra.

Servering

  1. Lägg upp alla komponenter snyggt på tallrikar och servera.