Whiskyflamberad oxfilé med rostad chèvrepotatis
Whiskyflamberad oxfilé med rostad chèvrepotatis
22 ingredienser
Simon Skölds lyxiga finalrätt med perfekt stekt oxfilé, rödvinssås, honungsstekta grönsaker och rostad potatis med chévre.
Ingredienser
- 4 port oxfilé
- färsk timjan
- ca 1,5 dl whisky, till flambering
- smör
- salt
- peppar
Rostad potatis med chèvre
- 4 bakpotatisar
- ca 150 g chèvreost
- olivolja
Grönsaker
- 2 morötter
- 1 klyfta vitlök
- 100 g haricots verts
- 1 msk honung
Rödvinssås
- 1 schalottenlök
- 2 tsk rörsocker
- 2 msk tomatpuré
- 3 dl rött vin
- 3 dl vatten
- 3 msk koncentrerad oxfond
- ev majsstärkelse
- 1 msk smör, att vispa ner i såsen
- smör, till stekning
Gör så här
Rostad potatis med chèvre
- Skär potatisen i ca 1 cm tjocka skivor. Pensla dem med olivolja. Kör i airfryer ca 7 minter på varje sida.
- Skär chèvreosten i skivor.
- Lägg chèvreost mellan två potatisskivor och ställ in i ugnen (200 grader) i 10 minuter innan servering.
Rödvinssås
- Skala och finhacka löken. Fräs lök och socker i smör i en kastrull utan att löken tar färg.
- Tillsätt tomatpuré och bryn någon minut. Häll på vin och fond och låt koka ihop.
- Häll på vatten och lått koka ihop ytterligare.
- Red ev av såsen med majsstärkelse utrört i lite kallt vatten. Smaka av med salt och peppar.
- Värm på och vispa ner en klick smör i såsen precis före servering.
Whiskyflamberad oxfilé
- Sätt på ugnen på 200 grader.
- Salta och peppra köttet
- Stek köttet på hög värme i smör i en stekpanna tillsammans med en kvist färsk timjan. Stek så att det får en fin yta på bägge sidor, ös med smöret under stekningen.
- Ställ in i ugnen och låt köttets innertemperatur gå upp till 54 grader innan du tar ut och flamberar med ca 2-3 msk whisky per köttbit.
Grönsaker
- Skala och skär morötterna i stavar. Skala och skiva vitlöken.
- Koka haricots verts i saltat vatten ca 4-5 minuter.
- Stek morötterna i smör i en stekpanna. Häll av haricots verts och tillsätt dem och vitlöken i pannan. Fortsätt steka och tillsätt också honungen. Salta och peppra.
Servering
- Lägg upp alla komponenter snyggt på tallrikar och servera.