Tupp fylld med rotselleri och fetaost

Tupp fylld med rotselleri och fetaost
Foto: TV4
jan boris-moller
jan boris-moller

Tupp fylld med rotselleri och fetaost

Av: Jan Boris-Möller

Från: Kockarnas kamp

16 ingredienser

1 h

I denna rätt jobbar vi med olika moment, temperaturer, konsistenser och ingredienser. En magiskt god måltid att servera som huvudrätt till helgens middag.

Ingredienser

portioner
 • 2 tupp (tuppfilé) [ca 200-250 g st]

Rotselleri

 • 200 g rotselleri
 • 3 dl vatten
 • 3 msk strösocker
 • 2 msk ättiksprit 12 %
 • 1 msk salt
 • 200 g fetaost

Sås

 • 2 äpplen
 • 1 dl koncentrerad äppeljuice
 • 2 cl calvados, så billig som möjlig
 • 1 silverlök
 • 3 dl vitt vin
 • 4 msk vitvinsvinäger
 • 1 dl vispgrädde
 • 1,5 dl crème fraîche
 • 1 blomkål

Gör så här

Rotselleri

 1. Skala sellerin, Skär den i 2-3 mm tunna skivor, Gärna så stora som möjligt. Har du en mandolin så nyttja den. Du ska ha så mycket skivad selleri att det ska täcka 60% av den ut bankade tuppen senare (se längre ner, så du bildar dig en uppfattning om hur mycket selleri du behöver göra).
 2. Förväll sellerin i kokande vatten i ca 2 min. Lyft bort den och kyl ner i kallt vatten. Behåll vattnet i kastrullen, den ska vi sedan koka blomkålen i.
 3. Gör en lag av 3 dl vatten, 3 msk socker, 2 msk ättika och 1 msk salt. Värm lagen, så att allt löser sig. Lägg ner skivorna av selleri i lagen, låt den stå i rums temp i minst 15 min.

Tupp

 1. Lägg tuppfilerna på en skärbräda och lägg plastfilm över. Banka ut dom så att dom blir ca 10-12 mm tjocka. Flytta över dem på ett stort folieark. Pussla ihop dom så att om möjligt blir en stor rektangel, (ca 20 x 10 cm) genom att skära loss vissa bitar och pussla till det. Dock ska du försöka undvika att skära loss för mycket.
 2. Lägg hela arket åt sidan så länge. Ta fram en långpanna med höga kanter sätt in den i en 120 ugn och häll på varmt vatten och låt den vara inne i ugnen så länge, så skall tuppen läggas i detta senare.
 3. Ta fram foliearket med den utbankade tuppen. Ta upp dina selleriskivor. Torka av dom lätt och placera dom över hela längden av tuppköttet. Se till att lämna ca 10% upptill och 20 % nertill av tuppköttet.
 4. Ta fram fetaosten, skär den i långa fyrkantiga stavar och lägg dom mitt över allt längs med.
 5. Vänd över ena långsidan av tuppköttet och rulla ihop tuppen, så att fetaosten hamnar mitt i rouladen, med sellerin runt om fetaosten och tuppköttet kommer i kontakt med sig själv i ”sömmen”.
 6. Rulla ihop korven så hårt som möjligt och tvinna ihop ena kortändan, mata sedan ner tuppköttet mot den nyss tvinnade ändan, genom att trycka/tvinna den andra ändan, så du får en så hård korv som möjligt. Nu lägger du denna i långpannan i ugnen och där ska den ligga tills den är uppe i 58´i köttet. Under tiden gör du såsen.

Sås

 1. Skala äpplena, skiva dom tunt, skala silverlöken och skiva tunt. Lägg i en kastrull med 3 dl vittvin, 4 msk vittvins vinäger, 1 dl grädde, 1,5 dl Creme-F och äpple juicen. Koka allt i ca 10 min. Kör såsen i en kannmixer. Sila allt i en finmaskig sil. Red med lite Majzena.
 2. Salta inte denna sås, för risken är att hela syrligheten försvinner. Innan servering rör ner Calvadosen.
 3. Ta blomkålen och riv den på ett rivjärn på den grova sidan. Det ska bli ca 2-3 msk/ portion. Lägg all riven blomkål i en bit silduk och stäng med en plastklämma, eller lägg den i en pipsil.
 4. Nu bör tuppen kommit upp i rätt temp. Om du mäter med tempgivare, vilket är att rekommendera. Se till att du mäter i köttet och inte i fetaosten när du tar temperaturen!
 5. Ta ut rouladen och häll av vattnet från långpannan. Stäng av ugnen och håll pannan varm där tills vidare. Klipp av ändsnuttarna på folien. Rulla försiktigt upp din korv, Se till att ”Sömmen” är nedåt på skärbrädan. Sär av ändbitarna och dela upp korven i 4 bitar. Sätt bitarna på höjden på långpannan så länge så dom håller sig varma.
 6. Koka upp vattnet från rotsellerin och se till att den rivna blomkålen blir kokt i ca 2 min. Ta fram tallriken, häll på såsen, sätt tuppen mitt på och strössla över den rivna blomkålen.