Sichuananka med apelsinsås och variation på majrova

Sichuananka med apelsinsås och variation på majrova
Foto: TV4
Anja Allvin
Anja Allvin

Sichuananka med apelsinsås och variation på majrova

Av: Anja Allvin

Från: Efter stängning

15 ingredienser

1 h

Ingredienser

portioner
  • 2 ankbröst, med skinn (små)
  • 2 msk sichuanpeppar
  • 2 apelsiner
  • 1 kanelstång
  • 2 stjärnanis
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1,5 dl kycklingbuljong
  • 4 msk kinesisk soja (mörk)
  • 4 majrovor (små)
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 5 msk smör
  • ärtskott (eller andra gröna skott)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Mortla sichuanpeppar.
  3. Skär bort överflödigt skinn från ankan, spara!
  4. Salta ankan på båda sidor och rubba med sichuanpepparn
  5. Skala majrovorna. Skiva en på mandolin och marinera med olivolja, salt, vinäger och socker.
  6. Skär några snitt i ankskinnet men akta så att du inte skär i köttet.
  7. Lägg ankan med skinnsidan ner i en kall panna, sätt på medelvärme och låt den värmas långsamt så att fettet smälter bort. Höj värmen och stek tills skinnet blir krispigt.
  8. Ta från spisen, stick in en termometer som tål ugnsvärme och sätt ankan in i ugnen. Ta ut när innertemperaturen är ca 58 grader
  9. Ta ut ankan och låt den vila i folie.
  10. Riv det yttersta skalet från en apelsin.
  11. Pressa saften ur 2 apelsiner.
  12. Stek på ev sparat ankskinn i samma stekpanna där du stekte ankan.
  13. Häll i kycklingbuljong, apelsinsaft, soya, lägg i ingefära, stjärnanis, kanel. Låt puttra i 7-10 minuter. Smaka av om det behövs mer salt eller soya. Lägg i apensinzest och låt koka med 2-3 minuter. Sila av såsen. Blanda i 2 msk smör.
  14. Dela resten av majrovor i avlånga bitar. Stek dem i smör i ca 10 minuter. Salta och peppra efter smak.
  15. Värm på såsen, stek på anka i olja max 1 minut på skinnsidan för att få tillbaka krispet. Skiva i 1 cm tjocka skivor.
  16. Servera ankan med stekta majrovor, marinerade majrovor och apelsinsås. Dekorera med ärtskott