Sichuananka med apelsinsås och variation på majrova
Sichuananka med apelsinsås och variation på majrova
15 ingredienser
1 h
Ingredienser
- 2 ankbröst, med skinn (små)
- 2 msk sichuanpeppar
- 2 apelsiner
- 1 kanelstång
- 2 stjärnanis
- 3 cm färsk ingefära
- 1,5 dl kycklingbuljong
- 4 msk kinesisk soja (mörk)
- 4 majrovor (små)
- 1 msk olivolja
- salt
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 1 tsk strösocker
- 5 msk smör
- ärtskott (eller andra gröna skott)
Gör så här
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Mortla sichuanpeppar.
- Skär bort överflödigt skinn från ankan, spara!
- Salta ankan på båda sidor och rubba med sichuanpepparn
- Skala majrovorna. Skiva en på mandolin och marinera med olivolja, salt, vinäger och socker.
- Skär några snitt i ankskinnet men akta så att du inte skär i köttet.
- Lägg ankan med skinnsidan ner i en kall panna, sätt på medelvärme och låt den värmas långsamt så att fettet smälter bort. Höj värmen och stek tills skinnet blir krispigt.
- Ta från spisen, stick in en termometer som tål ugnsvärme och sätt ankan in i ugnen. Ta ut när innertemperaturen är ca 58 grader
- Ta ut ankan och låt den vila i folie.
- Riv det yttersta skalet från en apelsin.
- Pressa saften ur 2 apelsiner.
- Stek på ev sparat ankskinn i samma stekpanna där du stekte ankan.
- Häll i kycklingbuljong, apelsinsaft, soya, lägg i ingefära, stjärnanis, kanel. Låt puttra i 7-10 minuter. Smaka av om det behövs mer salt eller soya. Lägg i apensinzest och låt koka med 2-3 minuter. Sila av såsen. Blanda i 2 msk smör.
- Dela resten av majrovor i avlånga bitar. Stek dem i smör i ca 10 minuter. Salta och peppra efter smak.
- Värm på såsen, stek på anka i olja max 1 minut på skinnsidan för att få tillbaka krispet. Skiva i 1 cm tjocka skivor.
- Servera ankan med stekta majrovor, marinerade majrovor och apelsinsås. Dekorera med ärtskott