Köttfärsgratäng med soltorkade tomater

POPULÄRT
koket.se
Köttfärsgratäng med soltorkade tomater NY
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Köttfärsgratäng med soltorkade tomater

14 ingredienser

Familjevänligt gratäng med potatis, ost, lök, köttfärs och annat gott som gratineras i ugnen till en lättlagad middag. Bjud gärna med en grönsallad till.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

  • 500 g nötfärs (vegofärs funkar alldeles utmärkt)
  • 600 g fast potatis
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 tsk paprikapulver
  • 3-4 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 120 g soltorkade tomater
  • olja, till stekning
  • 0,5 dl vatten

Garnering

  • 3 dl crème fraîche
  • 150 g riven ost
  • färsk basilika

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök. Strimla de soltorkade tomaterna.
  2. Fräs löken i olja i en stor stekpanna till den mjuknar. Tillsätt färsen och stek lite till.
  3. Rör ner riven vitlök, oregano, paprikapulver, tomatpuré och soltorkade tomater. Stek allting under omrörning i ca 4-5 minuter. Vänd i krossade tomater, lite vatten, salt och peppar.
  4. Skär potatisen i tärningar.
  5. Vänd i potatisen och låt såsen puttra under lock i ca 15-20 minuter.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Häll köttfärssåsen i en ugnsform.
  8. Bred crème fraiche jämnt över hela färsen. Enklaste sättet att få crème fraiche bredbar är att röra runt i den med en sked, då blir den lite lösare i konsistensen.
  9. Strö på osten.
  10. Grädda mitt i ugnen 15 minuter. Garnera med färska basilikablad och servera.