Köttfärsgratäng med soltorkade tomater
Köttfärsgratäng med soltorkade tomater
14 ingredienser
Familjevänligt gratäng med potatis, ost, lök, köttfärs och annat gott som gratineras i ugnen till en lättlagad middag. Bjud gärna med en grönsallad till.
Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser
- 500 g nötfärs (vegofärs funkar alldeles utmärkt)
- 600 g fast potatis
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 1 msk torkad oregano
- 2 tsk paprikapulver
- 3-4 msk tomatpuré
- 400 g krossade tomater
- 120 g soltorkade tomater
- olja, till stekning
- 0,5 dl vatten
Garnering
- 3 dl crème fraîche
- 150 g riven ost
- färsk basilika
Gör så här
- Skala och finhacka lök. Strimla de soltorkade tomaterna.
- Fräs löken i olja i en stor stekpanna till den mjuknar. Tillsätt färsen och stek lite till.
- Rör ner riven vitlök, oregano, paprikapulver, tomatpuré och soltorkade tomater. Stek allting under omrörning i ca 4-5 minuter. Vänd i krossade tomater, lite vatten, salt och peppar.
- Skär potatisen i tärningar.
- Vänd i potatisen och låt såsen puttra under lock i ca 15-20 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Häll köttfärssåsen i en ugnsform.
- Bred crème fraiche jämnt över hela färsen. Enklaste sättet att få crème fraiche bredbar är att röra runt i den med en sked, då blir den lite lösare i konsistensen.
- Strö på osten.
- Grädda mitt i ugnen 15 minuter. Garnera med färska basilikablad och servera.