Fluffig hjortronsufflé

hjortronsuffle med citron
Foto: TV4
jan boris-moller
jan boris-moller

Fluffig hjortronsufflé

Av: Jan Boris-Möller

Från: Kockarnas kamp

11 ingredienser

1 h

En underbar hjortronsufflé som serveras i en stor skål om 2 liter. Ställ fram skålen på bordet och låt alla ta för sig själv.

Ingredienser

portioner
  • 7-8 ägg
  • smör (till formen)
  • strösocker (till formen)
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1-1,5 dl mjölk
  • 150 g hjortronsylt
  • 50 g hjortronmylta
  • 0,5 tsk citronsaft
  • strösocker
  • vispgrädde (att servera till)
  • florsocker (till garnering)

Gör så här

  1. Separera vitor från gulor. Lägg alla vitor i en stor bunke, du bör ha fått ihop 2,5 dl äggvita. Dessa ska vispas senare, obs inte nu!! Lägg undan ¼ av gulorna (2 st) i en mugg. Smöra och sockra formen. Ställ åt sidan.
  2. Smält smöret i en kastrull, ta från värmen, rör ner mjölet, blanda väl. Tillsätt mjölken, ca 1 dl först, ställ kastrullen på värme, vispa hela tiden tills det börjar tjockna. Blir den för tjock, så häll på lite mer mjölk. Den ska nu bli tjock som ”grahamsgröt”. Ta den från värmen.
  3. Tillsätt hjortronsylten + mylta, blanda väl. Därefter ner med äggulorna OBS! du får inte tillsätta gulorna innan hjortronen. Detta för att vitsåsen är för varm, och risken finns att gulorna börjar stelna redan i kastrullen, vilket definitivt inte är meningen. Ställ smeten åt sidan.
  4. Vispa grädden. Ställ kallt.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Har du varmluft så använd den i början, men när sufflén har rest sig något och börjar bli brun, så kan ändra till över och undervärme.
  6. Börja vispa dina vitor när det är dags att sätta in sufflén i ugnen, dvs du får inte vispa vitorna innan och sedan vänta i tex 30 min, utan detta måste ske i direkt samband med att den ska tillagas.
  7. Vispa med lite citron i. När det blivit som raklödder, så ta ner ca 3 msk strösocker, vispa lite, till en smidig och elastisk konsistens, så blandar du ner din smet i vitorna. Du kan vispa ner den. Sedan häller du ner äggvitesmeten i formen, ser till att det är ca 1½ cm kvar till kanten. Du kan gärna toppa den, men inte ute vid kanterna!!
  8. Nu sätter du in sufflén, på galler, på nedre fjärdedelen, så att där är gott om plats för den att stiga, utan att gå i ”taket”. Låt den stå där i 15 min, därefter sänker du värmen till 170 gr, samt ändrar till både över och under värme. Detta för att vi vill så fort som möjligt skapa ett tryck i sufflén. Efter ett tag (25 min), mäter du tempen, genom att sätta termometern på kanten av formen, och för in den mot centrum.
  9. När den börjar närma sig 70 grader är det dags att se till att allt som behövs för att servera denna skapelse finns där det ska finnas. Dvs en större tallrik, med en linneservett/tjockare pappers servett på. Denna ställer vi sufflén på, så att den går att skicka runt den bland gästerna, utan att dom bränner ihjäl sig.
  10. Sked samt gaffel att ta med ska ligga på nämnda tallrik. Grädden ska vara upphälld, i för ändamålet lämplig skål. Samt att alla gäster ska ha sina desserttallrikar framför sig.
  11. När sufflén nu äntligen uppnått sina berömda 80-84 gr, så ta ut den försiktigt, sätt den på serverings tallriken, pudra över florsockret (för att dölja ett den ev har blivit för mörk på toppen) och servera genast.