”Lita på barnens aptit”

”Lita på barnens aptit”

Sara Ask är barndietist på Karolinska Universitetssjukhuset och vet hur man får barn att äta mer än köttbullar. Här berättar hon om hur du vet att ditt barn får i sig alla nöringsämnen de behöver. Nedan hittar du även hennes recept på bra barnmat.

Hur får jag barnen att äta över huvud taget?
– Lita på barnens aptit. Hemma bestämmer jag vad som serveras, men barnen bestämmer hur mycket de vill äta och av vad. Om barnet bara äter några tuggor är det ingen fara - det är sällan långt till nästa måltid. Ett barn behöver ofta 10-15 provsmakningar innan en smak sitter, så det gäller att ha tålamod. Spenat eller annat får gärna ligga på tallriken som "tittmat". Självklart uppmuntrar jag till att prova. Jag och barnens pappa äter och visar att det är gott. Du är den viktigaste förebilden! Vi skiljer inte på barnmat och vuxenmat, men vi blandar oftast inte i lök direkt i maten, utan hackar lök och serverar bredvid, så att alla kan ta så mycket de vill. Precis som hos vuxna måste det finnas mat som bara inte går ner.

Hur viktigt det är att barnet tycker om olika smaker?
– Vissa barn är mer skeptiska än andra, så det gäller att inte pressa på för mycket. Då blir det oftast motsatt effekt.

Hur vet jag att mitt barn får i sig allt de behöver?
– Friska barn får i regel i sig vad de behöver. Det som kan vara svårt är vitamin D, som bland annat behövs för tänderna och skelettet. Viktiga källor är fet fisk, ägg och D-vitaminberikade mjölkprodukter och matfetter. Ett jättebra sätt att både äta D-vitamin och nyttigt fett är att använda D-vitaminberikat flytande margarin i matlagningen.

Behöver barn mer fett än vuxna?
– Det beror alldeles på hur fet mat familjen äter till vardags. Många äter fetare mat än rekommenderat, och då behöver man inte tillsätta mer fett. Om maten däremot är mager bör man tillsätta cirka 1 tesked fett per portion till barn under ett år. Olivolja och rapsolja är bra fett för matlagningen.

Behöver barn dricka mer mjölk än vuxna?
– Mjölk och mejeriprodukter är den viktigaste kalciumkällan. Barn behöver runt en halv liter mjölk, yoghurt eller fil per dag, gärna D-vitaminberikade sorter eftersom D-vitamin krävs för att kalciumet ska kunna användas i kroppen.

Finns det något som barn bör få i sig som vuxna inte är lika beroende av?
– Barn behöver mycket näring, men mindre energi än vuxna. Barn under ett år är extra känsliga för salt, eftersom deras njurar inte är fullt utvecklade.