Grillad lax med jerkkryddor

Innertemperatur - fisk

Många drar sig för att grilla eller steka lax, torsk och annan fisk - för att det är svårt att veta när den är helt klar. Men med en stektermometer är det lätt som en plätt.

Innertemperatur olika fisksorter

Fisk Temperatur
Lax 48-55°
Vit fisk (torsk, sej, kolja) 52-56°
Makrill 52-60°
Tonfisk 31°
Plattfisk (rödspätta & rödtunga) 50-52°
Flundra 48-50°
Röding 50-58°
Gös 50-60°

Bra att veta om fisk och temperaturer:
Du kan se med blotta ögat om fisken är klar. När det lätt genomskinliga köttet är vitt och det rosa laxköttet är blekrosa då är det redo!
Lättast att ta reda på innertemperaturen är med hjälp av en digital termometer. Stick in termometern i mitten av den tjockaste delen. Om du tillagar fisken vid höga temeraturer som vid grillning, så fortsätter värmen öka i fiskköttet en stund efteråt, så ta bort fisken lite före maxtemperatur och låt den vila en stund för att nå rätt temperatur.

Rå fisk - är det farligt?
Livsmedelesverket rekommenderar:
Frys vildfångad fisk som ska ätas rå, gravas, lättmarineras eller kallrökas i minus 18°C i tre dygn. Större hela fiskar kan behöva frysas ytterligare ett par dygn. Då dör eventuella parasiter som kan finnas i fisken. Odlad lax behöver däremot inte frysas då den får kontrollerat foder och risken maskparasiter är mycket låg.

Grilla fisk och skaldjur

ENKELT
Grillad lax med krämig potatissallad
ENKELT
Abba fisk i folie
Smarrig laxburgare
Charlotta Malhotra

Smarrig laxburgare

Charlotta Malhotra, Jessica Staël von Holstein
30 min