Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon 2016
Foto: Andreas Lundberg/TV4
Nyhetsmorgon logo

Middagstips, bakverk och trendig mat från kockar som besöker Nyhetsmorgon. Här finns recepten!

I Nyhetsmorgon i TV4 får du tips på goda rätter från kända kockar och kokboksförfattare. 

Ibland kommer recepten från senaste sändningen in senare under dagen. Vi lägger ut recepten så snart vi fått in dem från kockarna. Hör gärna av dig till koket@tv4.se om du saknar något!

Recept från Nyhetsmorgon

Vad vore en ramen utan ägg? För min del är det den tredje viktigaste komponenten efter buljong och nudlar. Jag serverar ramen med rå äggula, pocherat, 64-gradigt, kokt eller picklat ägg.Du behöver lite framförhållning för att göra picklade ägg. Löskokta ägg läggs i en marinad på soja och mirin. Salt och socker picklar äggen så att vitan får en lite hårdare konsistens och gulan blir perfekt krämig. Den ultimata tiden är att låta äggen ligga ungefär ett dygn, alltså att man gör äggen en dag före de ska serveras. Men de är goda upp till tre dygn. Ligger de för länge blir de för hårt picklade och får en hård och gummiaktig konsistens som inte alls är lika gott. /Tove
En ramen gjord på fläskbuljong vore inget utan chashu pork på toppen.Grisen, antingen sida eller karré, bakas långsamt tillsammans med soja, söt mirin, ingefära och lök. Både soja och mirin ger fettet en karamellig ton – det godaste man kan tänka sig i grisväg.Det finns olika typer av chashu, antingen bakar du sidan som den är eller så kan du göra en rulle av sida eller karré som att du skär i runda skivor där man tydligt ser ränder av fett omringat av mört sojamarinerat kött.Det finns även olika skolor på hur du ska tillaga chashukött. Vissa kokar köttet tillsammans med buljongen för att sen lägga det i en marinad. Jag tycker inte det ger samma goda smak på köttet, därför rekommenderar jag starkt den här varianten.Om man kokar med sidfläsk i sin buljong, kan man istället använda köttet som topping genom att riva sönder det som pulled pork och steka med soja, mirin och sesam – perfekt om man har brådis och endast hinner koka buljong. /Tove
Vissa gillar sin ramen ganska enkel med ren smak på buljongen och endast smaksatt som en shio- eller shoyuramen med salt eller soja. Andra gillar den riktigt stark och kryddig, nästan så att svettdropparna samlas i pannan och tungan domnar. Det som är det bästa med ramen är att man kan göra den precis som man vill. För att få önskad hetta på sin ramen bör man alltid ha chiliolja redo i en liten flaska i kylen eller på bordet. En olja som fått dra på svag värme med chili, vitlök och sesamolja. Väldigt god. Den kan användas som smaksättning på buljong tillsammans med miso eller ringlas över som topping på vilken annan ramen som helst. Den är även hemskt god på en nygräddad pizza – just sayin’. /Tove WOW
Kan tyckas konstigt att koka en buljong på endast vatten och kyckling när man annars alltid är van med de gamla hederliga 70-talsrecepten med fräst tomatpuré, selleri, morot, lagerblad, persilja, lök, vitlök… Här är det renhet som gäller. Man vill ha en buljong som verkligen smakar mycket kyckling och som kokats länge för att fett från skinn och kött riktigt smält in i vätskan. Det viktigaste är att välja en god råvara, ekologisk- eller gårdskyckling som har mer fett och smak än konventionell tråk-kyckling. Blir som natt och dag när man jämför resultatet. Först smakar kanske inte buljongen så kul när den är klar eftersom den varken är salt eller han någon speciell smak. Men när den möter salt, soja, kryddpaste eller annan tare i skålen med nudlar förstår man vad en riktigt bra buljong är. /Tove