Nationaldagen

Nationaldagen

Visst finns det anledning av fira Sveriges nationaldag den 6 juni. Men vad ska man bjuda på? Än så länge har inte traditionen satt sig, och därmed är det öppet med vilken mat som kan bjudas på.

En undersökning som Branschorganisationen Min Mat gjort kring vilken mat som vi helst vill äta på nationaldagen visar att färskpotatis, lax, strömming/sill, jordgubbar, rabarber, ägg, knäckebröd och sallad är de populäraste svaren. Kryddorna som hör till kan vara pepparrot, dill, persilja, fläder och hjortron och gräslök.


Såhär såg listan ut:
1. Potatis/färskpotatis
2. Jordgubbar
3. Sill/strömming
4. Lax
5. Grönsallad
6. Färska örter som dill, persilja och gräslök
7. Ägg (inklusive omelett)
8. Mjuka ostar/dessertostar
9. Hårt bröd
10. Frukt och bär (utöver jordgubbar och rabarber)

Nationaldagsmat