Fritera mera!

lökringar
Foto: Ulrika Ekblom

Lökringar, rotfrukter, minimunkar...friterat är galet gott och du kan fritera det mesta i matväg om du vill! Här får du recept och tips på goda friterade snacks, bakverk och tillbehör.

Gör så här

1. Använd en god olja som tål höga temperaturer. Ofta står det på förpackningen om den lämpar sig som frityrolja.

2. Fyll en stadig gryta eller en fritös med så mycket olja att dina råvaror kommer täckas (fritera gärna i omgångar så får du jämnare resultat).

3. Hetta upp oljan till ca 150-180 grader, den är tillräckligt varm när en brödbit blir gyllenbrun på ca 1 minut. OBS! Ha alltid ett lock nära till hands att lägga på om det skulle börja brinna i oljan. Släck inte med vatten om det händer för då skvätter det het olja.

4. Blanda samman frityrsmet om du vill ha det (se recept nedan) och doppa dina råvaror. Friterar du rotfrukter behöver du ingen smet, skiva bara tunt och lägg dem direkt i oljan.

5. Fritera tills de har fått fin färg och lägg sedan på hushållspapper för att rinna av.

6. Njut av fraset!

Tips!

Fritera potatis flera gånger om för att få dina patatas bravas eller pommes frites extra krispiga.

Pommes med örtsalt

Så lyckas du med pommes frites hemma »

Gott att fritera