Valborg - plockmat för alla

Valborg - plockmat för alla

Under valborgsmässoafton hälsar vi in våren, och vad passar bättre än att göra detta med något gott på tallriken. Får du gäster är plockmat perfekt. Varför inte ordna ett plock-knytis och låta alla ta med sig en rätt? En härligt god Valborg önskar recept.nu!

Valborgsmässoafton har fått sitt namn efter helgonet Valborg, en anglosaxisk furstedotter som under 700-talet missionerade i Tyskland, där hon sedermera även blev abbedissa.

Förr i tiden tände man Valborgsmässoeldar för att skrämma bort rovdjur och övernaturliga varelser innan man släppte ute djuren på bete den 1 maj. Runt omkring eldarna hjälpte sedan människor till genom att skramla med grytlock, slå på trummor och föra allmänt oväsen. I Sverige koncentrerades Valborgsmässoeldarna först till Uppland och närliggande landskap, men under 1800-talet spred sig seden vidare över hela landet.

Källa: Nordiska museet

Fira Valborg i det gröna? Godaste picknickmaten hittar du här!

Plockmat