Smörig linguine med färska tomater, vitlök, solrosfrön och ruccola

koket.se
Smörig linguine med färska tomater, vitlök, solrosfrön och ruccola
Foto: Siri Barje
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Smörig linguine med färska tomater, vitlök, solrosfrön och ruccola

10 ingredienser

15 m

Enkel och snabblagad pastarätt med säkra kort som minitomater, vitlök och chili med en skvätt vitt vin om du vill lyxa till det. 

Det här är min favoritpasta alla kategorier. Den är så jäkla god, enkel, snygg och billig. Jag försöker att alltid spara slattar med vin hemma, då blir den här rätten fantastisk. Var inte orolig över mängden vitlök, vi kommer steka den på låg värme tills den blir mjuk och mild. Men vill du ha mindre vitlök går det utmärkt. Det går lika bra med rött vin som vitt men då får pastan en lite annan färg. Det går att byta ut tomaterna mot vad du har hemma, tex zucchini, svamp, brysselkål, aubergine eller spenat. Tricket är också att vara generös med smöret samt att spara en kopp av pastavattnet. Gör det till en vana! Det stärkelserika vattnet gör den bästa pastasåsen./Siri

Tips!

För glutenfritt: Byt till bönpasta eller annan glutenfri pasta.

Laktosfritt: Byt ut smöret mot god olivolja eller laktosfritt smör.

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 400 g linguine
  • 250 g körsbärstomater
  • 5 klyftor vitlök
  • 50 g smör
  • 0,5 krm chiliflakes
  • salt
  • peppar
  • 2 dl vitt vin
  • 200 g rucolasallad
  • 1 dl solroskärnor, rostade

Gör så här

  1. Koka pastan 2 min kortare än vad det står på paketet, häll av den men spara en mugg av pastavattnet. Håll pasta varm.
  2. Medan pastan kokar: Dela tomaterna i 4 bitar. Dela vitlöken på två, skiva den sedan mycket tunt.
  3. Smält hälften av smöret i en stor stekpanna. Tillsätt vitlöken och stek den på låg värme i fem minuter, den får inte ta färg!
  4. Höj sedan värmen och tillsätt tomaterna, chili, salt och peppar. Stek i två minuter, tillsätt sedan vinet och låt det koka in ordentligt.
  5. Tillsätt nu pastan och resten av smöret i stekpannan. Tillsätt halva muggen av pastavattnet. Rör runt och låt alla smaker koka in i pastan i två minuter.
  6. Ta en stor skål, lägg ruccolan i botten och häll på pastan. Rör om ordentligt och tillsätt ev lite mer smör och salt.
  7. Servera med rostade solrosfrön och parmesan om du vill!