"Familjemetoden ger bra mat på en kvart"

"Familjemetoden ger bra mat på en kvart"

Som småbarnspappa vet kocken Jacob Wismar hur svårt det är att få tiden att räcka till, och att snabbmakroner tyvärr kan vara en enkel utväg. Med sin bok Jacobs hälsokök, vill han dock ändra på detta.
- I boken presenterar jag familjemetoden som ger god och hälsosam mat på en kvart, säger Jacob Wismar, till recept.nu.

Berätta om boken
– Med boken vill jag effektivisera matlagningen för barnfamiljer och samtidigt göra den mer hälsosam. Som pappa vet jag att det ofta är svårt att få tiden att räcka till, men samtidigt vill man inte ge barnen snabbmakaroner och korv varje dag. Därför har jag utvecklat något jag kallar familjemetoden, vilket innebär god och nyttig mat på 15 minuter.

Och vad innebär familjemetoden?
– Det är en metod där man förbereder och fryser in halvfabrikat två gånger i månaden, och med halvfabrikat menar jag exempelvis baljväxter, råris och bulgur. Gör man två uppkok på fyra plattor så har man åtta kastruller med mat att frysa in. Man har på så sätt skapat ett förråd med mat som man kan ta fram innan man går till jobbet och som är färdigtinat när man kommer hem.

Men bara en tallrik råris låter inte så lockande?
– Nej, men du kan ju frysa in så mycket mer, såsom kyckling och högrev. Lägg till några färska grönsaker till detta och du har en komplett och hälsosam måltid. Och är det så att barnen skriker efter falukorv så är ett tips att servera lite småfat med tapas i form av exempelvis korv och köttbullar till middagen. Grejen är ju den att man inte bara ska äta korv och ketchup, i alla fall inte varje dag.

Du ger även tips på hur man kan smaksätta rätterna lite extra.
– Ja, som smakförhöjare brukar jag använda mig av essenser och dressingar i maten, det ger lite mer spänning. Eftersom mina recept innehåller olja och vinäger, så är det bara att spara dem på flaska och ha i skafferiet.

Har du några egna favoriter bland dina recept?
– Bland essenserna blir det nog italian tomato och super sour. När det kommer till maten är min absoluta favorit den marockanska grytan, dessutom gillar jag omeletter som man kan toppa med allt möjligt gott man har i frysen.

Säg en ingrediens som man alltid bör ha hemma?
Citroner. Det används så ofta i den moderna maten och ger en härlig smak.

Var kommer ditt matintresse ifrån?
– Det började i 12-årsåldern. Jag bodde nära skolan då och på lunchrasterna brukade jag och mina kompisar springa hem och laga vår egen mat. Ingen gourmetmat kanske men gott blev det. Senare gick jag restaurangskola och på den vägen är det.

Vad krävs för att bli en bra kock?
– Först och främst måste man ju ha ett stort intresse för matlagning. Dessutom krävs det tålamod och givetvis att man är bra på smaker, vilket jag tror att man kan träna upp. Vill man arbeta professionellt som kock så ska man veta att det är ett jätteroligt yrke men också enormt krävande.

Vem (nu levande eller död person) skulle du vilja bjuda på middag? Och vad skulle du bjuda på?
– Oj, vilken svår fråga. Coolast att få träffa vore nog Elvis Presley och då skulle jag laga något för att utmana Elvis-mackan (ljust bröd med jordnötsmör, bacon och banan; red.anm).

Slutligen ett tips till alla oss amatörkockar. Vad är viktigast att ha i ett kök?
– Jag skulle satsa på en ordentlig mixer, den kan man ha till så många olika saker. Jag har själv en och använder den ofta.


Personligt

Namn: Jacob Wismar
Ålder: 37 år
Familj: Hustrun Frida som är matfotograf samt barnen Lill, 4 år och Belle, 1,5 år
Bor: Stockholm
Aktuell med: Boken Jacobs hälsokök

Här kan du köpa boken!