Jacob Wismars sesamlax

Jacob Wismars sesamlax
Foto: Frida Wismar

Tapas passar både som förrätt och varmrätt eller som tillbehör till exempelvis bröd, grillat kött eller sallad. Om du vill äta tapas som en komplett måltid, se till att komponera en tapas av varje sort: en med kött/kyckling/fisk eller baljväxter, en med grönsaker och en med spannmål eller gryn. Här är en tapasrätt influerad från det japanska köket med lax, sesamfrön och grönsaker.

6 maj 2010
Visa mer

Du behöver

  • 400 g lax, stekt i bitar
  • 200 g blomkål
  • 50 g sockerärtor
  • 0,5 dl Japanese style
  • 0,5 dl rostade sesamfrön
  • salt
  • 2 dl risvinäger
  • 0,5 dl japansk soja (Kikkoman)
  • 1 msk honung
  • 1 msk sambal oelek
  • 1 dl sesamolja

Gör så här

  1. Japanese style essens: Rör ihop alla ingredienser utom sesamolja i en skål. Häll sedan sakta ner oljan under omrörning.
  2. Dela blomkålen i minibuketter och strimla sockerärtorna. Blanda dessa med laxen och Japanese style-essensen och smaka av med salt.
  3. Om du vill ha rätten varm, värm den i kastrull på medelvärme i 3–4 minuter.
  4. Toppa med rostade sesamfrön.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept