Vit sparris med bearnaise på brynt smör och krutonger

Vit sparris med bearnaise på brynt smör och krutonger
Foto: Jessica Frej
Jessica Frej
Jessica Frej

Vit sparris med bearnaise på brynt smör och krutonger

15 ingredienser

30 m

En klassisk favorit är sparris med hollandaise, men i den här rätten serverar du sparrisen till en hemslagen bearnaise på bynt smör och krispiga brödkrutonger. Det brynta smöret tar din bearnaise till en helt ny nivå!

Tips! När du gör hemslagen bearnaise är ett knep är att ha en tom sval skål bredvid dig så om du märker att bearnaisen är klar och nästan för varm så häll upp den i skålen och fortsätt röra. Man kan också slänga ner en isbit om såsen spricker. Börja om med en ny äggula och lite vatten och droppa i en spruckna såsen (på samma sätt som smöret). Det är inte svårt att göra bearnaise man måste bara vara koncentrerad.

Ingredienser

portioner2 - 4
  • 6 vita sparrisar
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 citron
  • 1,5 l vatten

Servering

  • 2 skivor vitt bröd, välj glutenfritt för glutenfri rätt

Bearnaisesås

  • 1 bananschalottenlök
  • 1 dl vatten
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk torkad dragon, till lagen
  • 200 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk torkad dragon, att smaksätta med

Gör så här

  1. Koka upp salt, socker, citronjuice och vatten i en vid kastrull som rymmer sparrisen. Dubbla koklagen om de inte täcker sparrisen.
  2. Skala sparrisen med potatisskalare och koka den i 10-15 minuter beroende på tjocklek. Ta upp sparrisen och placera på ett eller fler fat.
  3. Rosta brödet i brödrost och dela till krutonger.

Bearnaise

  1. Hacka löken och lägg den i en kastrull ihop med vatten, vinäger och 1 msk dragon. Låt det koka i 3-4 minuter tills det återstår 2-3 msk vätska.
  2. Sila bort löken och dragonen. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och låt svalna medan du bryner smöret.
  3. Bryn smöret i en egen kastrull. När smöret smält fortsätter du ha det på värmen och rör hela tiden till de blir bärnstensfärgat och doftar nötigt. Häll smöret i en liten kanna.
  4. Vispa ner äggulorna i vinägerreduktionen. Ha det på väldigt svag värme och vispa hela tiden medan du droppar i smöret. Det får inte bli för varmt då spricker såsen. Är det för svag värme så tjocknar den inte.
  5. Smaksätt såsen med svartpeppar, salt och dragon och servera tillsammans med sparrisen och brödkrutongerna.