Bakad gös från Hjälmaren med palsternacka och korngryn samt äpple och kryddpepparyoghurt

Bakad gös från Hjälmaren med palsternacka och korngryn samt äpple och kryddpepparyoghurt
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

Ett recept med bakad gös som serveras med korngryn och palsternacka samt en kryddpepparyoughurt, allt komponerat av mästerkocken Tommy Myllymäki.

17 november 2008
Visa mer
4

Du behöver

Gös

  • 4 bitar gösfilé utan skinn a 150g
  • salt
  • smör till stekning

Äpple och kryddpepparyoghurt

  • 4 dl mezeyoghurt
  • 4 msk äpplejuice
  • 1 tsk stött kryddpeppar
  • salt

Palsternacka och korngryn

  • 2 dl kokta korngryn
  • 2 palsternackor
  • 1 rött äpple
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl grovskuren dill
  • 8 rädisor i klyftor

Gör så här

  1. Gös: Sätt ugnen på 150ºC.
  2. Krydda gösen med salt och lägg den på en smord plåt. Baka den sedan i ugn ca 10 minuter eller tills innertemperaturen är 56ºC. Servera gösen genast.
  3. Äpple och kryddpepparyoughurt: Rör samman alla ingredienser och smaka av med salt.
  4. Palsternacka och korngryn: Koka korngrynen enligt förpackningens anvisning.
  5. Skala och skär palsternackan i stavar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
  6. Skiva äpplet tunt och blanda samman med korngrynen samt rapsolja och äppelcidervinäger.
  7. Tillsätt de varma palsternackorna och blanda runt, smaka av med salt och peppar. Blanda med dill och rädisor.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept