Surdeg

Surdeg

Allt fler har upptäckt att bröd som är bakat på surdeg ger en helt annan smak än bröd som är bakat med vanlig jäst. Att starta upp en surdeg kräver lite tålamod, men är inte alls svårt. Det mesta sköter den av sig själv. När surdegen är klar håller den flera år i kylskåpet om du bara matar den med mjöl och lite ljummet vatten en gång i veckan.

Att baka med surdeg har många fördelar gentemot att baka med vanlig jäst. Brödet får inte bara en saftigare och syrligare karaktär, utan får också betydligt längre hållbarhet är bröd som är bakat på vanlig jäst. Dessutom har surdegsbrödet ett lågt GI-värde. Det enda priset du behöver betala för ett fantastiskt hållbart och saftigt bröd är extra tid vid bakningen.

Det tar ungefär 3-4 dagar att starta upp en surdeg, men när den väl är klar håller den nästan hur länge som helst i kylskåpet. Kom ihåg att mata degen en gång i veckan med lite mjöl och vatten så att den inte svälter. När surdegen står i kylskåpet vilar den, så kom ihåg att ta ut degen i rumstemperatur i god tid innan du ska baka så att den vaknar till liv igen. En deg som ska vakna trivs bra i en varm omgivning. Du kan till exempel ställa degen i skåpet ovanför kylen, i ugnen med lampan tänd eller på värmegolvet i badrummet. Den gillar också att stå bredvid spisen när du lagar mat. Då trivs den bra.

Det bästa resultatet när du bakar med surdeg får du om du har en hushållsassistent eller en degblandare till hands, så knådas degen lättare till rätt konsistens.

Att tänka på när du bakar med surdeg

En surdeg ska vara trögflytande. Om det är för fast har det bildats för lite jäst och om den är för flytande är den för syrlig.

Lägg inte surdeg i plastbunkar som du vill använda till något annat. Surdegen mår inte illa av det, men plastbunken tar åt sig doften. Använd glas- eller metallskålar.

Börja med mjölet och tillsätt vätskan efteråt när du bakar med surdeg - inte tvärtom.

Enklaste sättet att veta när brödet är färdiggräddat är att använda en stektermometer. Brödet är klart när innertemperaturen visar 98 grader.

En surdeg kan hållas levande i flera år om man vårdar den väl. Ta ut den ur
kylskåpet och mata den en gång i veckan.

Surdegar och surdegsbröd