Bröd på fullkornsmjöl och dinkelgroddar

Bröd på fullkornsmjöl och dinkelgroddar
Foto: TV4
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Bröd på fullkornsmjöl och dinkelgroddar

5 ingredienser

2 dygn

Kalljäst surdegsbröd med dinkelgroddar. Läs mer om hur du groddar här!

Ingredienser

portioner bröd
  • 1 kg virvelmjöl på dinkel
  • 7 dl vatten
  • 25 g havssalt
  • 100-300 g surdeg (eller 2-5 g ekologisk jäst)
  • 300 g dinkelgroddar

Gör så här

  1. Blanda med en visp vattnet, saltet, surdegen (eller jästen) och 500 g av mjölet. När smeten är homogen, plocka bort vispen.
  2. Häll i resten av mjölet och fortsätt blanda med handen tills degen är slät. Den blir riktigt kladdig och det är helt ok! En kladdig deg ger ett saftig bröd… Ju kladdigare desto saftigare.
  3. Låt degen vila i två timmar täckt av en köksduk i rumstemperatur.
  4. Blanda in dinkelgroddarna med händerna och låt degen vila i 15-20 minuter.
  5. Förbered 2 sockerkaksformar smörj dem med lite rapsolja (smör går bra det med).
  6. Häll degen på en mjölad bänk. Dela degen i två och sätt båda degarna i var sin form.
  7. Ställ formarna i en plastlåda med tätt lock (typ förvaringslåda) och ställ dem i kylskåpet. Brödet är klart att grädda efter 20 timmar och upp till 72 timmar.
  8. Sätt ugnen på 250 grader med över/under värme. Gör ett snitt med en vass kniv och ställ brödet i mitten på ugnen. Kasta lite vatten i ugnen så det blir fuktig och brödet spricker fint. Sänk temperaturen till 240 och grädda i 40-50 minuter efter önskat färg.