Finska surdegsbröd

Finska surdegsbröd
Foto: TV4

Att baka med surdeg är det ursprungliga sättet att baka. Det tar tid, räkna med två dagar från start till färdigt bröd. Surdegsjäsningen gör att järnet i brödet tas upp lättare av kroppen.

26 januari 2009
Visa mer
16

Du behöver

  • 5 dl ljummet vatten
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl rågkross
  • 1,5 msk honung
  • 1 dl ljummet vatten
  • 0,5 paket jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 msk mörk baksirap
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 4 dl durumvetemjöl
  • rågmjöl till utbakning

Gör så här

  1. Dag 1: Rör ihop vatten, rågmjöl, rågkross och honung till en slät smet. Täck med plastfilm. Ställ gärna lite varmt i närheten av spisen eller ovanpå kylskåpet. När surdegen börjar bubbla och sprida en svag syrlig doft är den klar.
  2. Dag 2: Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten. Rör ner i surdegen. Tillsätt också salt och sirap. Arbeta in mjölet. Arbeta kraftigt, minst 10 minuter för hand och 5 minuter med maskin till en slät och ganska fast deg. Jäs övertäckt i 1 timme.
  3. Ta upp på väl mjölat bakbord och knåda några kraftiga tag. Dela i 16 bitar. Rulla till bullar och kavla till kaffefatsstora kakor. Kavla bara på en sida så jäser kakorna upp bättre. Lägg kakorna på plåt och täck med bakduk och låt jäsa i 20-30 minuter. Efter ett lätt tryck med pekfingret ska degen snabbt resa sig.
  4. Värm ugnen till 275°. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-20 minuter. Låt brödkakorna svalna under bakduk.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept